Přihlásit

Střelec zabil krotkou laň (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úřady chtějí potrestat myslivce za zastřelení laně a koloucha, kteří utekli z obory

Nové Město nad Metují - Myslivec, jenž před týdnem zastřelil laň s kolouchem uprchlé z obůrky u Nového Města nad Metují, bude mít kvůli svému úlovku zřejmě problémy. Třebaže státní úřad i představitelé mysliveckých spolků zprvu tvrdili, že vše bylo podle zákona v pořádku, byť nemorální, teď na něj už pohlížejí přísněji.
 Místní spolek se za čin omluvil, státní úředník zjišťuje, zda s myslivcem zahájí řízení kvůli přestupku, ale lidé podnikající ve farmových chovech jdou ještě dál: Podle nich to mohl být dokonce trestný čin.

Správce lesů: Myslivec střílel neoprávněně

Bránit se chce i Nové Město, jemuž obůrka patří. "Chci, aby byl myslivec potrestán tak, jak dovolí zákon. Střílel protiprávně," řekl vedoucí správy městských lesů Jan Štícha, který včera podal podnět ke správnímu řízení.
 Střelec se proti zákonu o myslivosti prohřešil patrně hned několikrát. Ve slavoňovské honitbě se jeleni trvale nevyskytují, proto je spolek neměl zapsány v plánu hospodaření. Kdyby tam chtěli zaběhnutou jelení zvěř zastřelit, musel by jim úřad povolit výjimku, což se nestalo. "Řešíme, zda došlo k porušení zákona, nebo ne. Správní řízení jsem zatím nezahájil," uvedl David Rek z novoměstské radnice, který má na starosti správu myslivosti. Lidé z asociace farmových chovů jelenovité zvěře kritizují měkký postup úřadu i zlehčování ze strany myslivců. "Střelec by měl přijít o lovecký a zbrojní lístek. Nejenže neměl povolení k mimořádnému odstřelu, navíc střílel na laň ze zájmového chovu ve slechu zřetelně označenou visačkou," tvrdí člen asociace Daniel Pitek. Pokud úřady proti střelci nezakročí, chce na něj podat trestní oznámení.
 Myslivecký spolek ze Slavoňova se včera písemně omluvil novoměstské starostce, ale jen za to, že jejich člen porušil ujednání s novoměstským hajným.
 O uprchlé zvěři věděli všichni hospodáři z okolních spolků a slíbili ji ušetřit, aby se nejpozději se zimou mohla vrátit do obůrky. Ke konkrétnímu myslivci se to však nedoneslo a lovná sezona pro tuto zvěř začala 1. srpna. "Litujeme, co se stalo. Jsme ochotni podílet se náhradou na zakoupení dvou kusů jelení zvěře," řekl předseda spolku Josef Vaněk.

Laň s loňským a letošním mládětem utekla z obůrky v Klopotovském údolí 21. června při vichřici, když spadlé stromy poničily část plotu. Na rozdíl od šesti dalších kusů se laň nepodařilo nalákat zpátky ani odchytit.

Nevěděl jsem, že nesmím lovit, hájí se myslivec

Oslovení myslivci na případu původně neshledali žádnou nezákonnost. Viděli pouze morální problém v tom, že myslivec zastřelil kojící laň s letošním neodstaveným mládětem. Sám střelec si žádný problém se svým úlovkem nepřipouštěl. "Ke mně se nedoneslo, že se tyto kusy nemají lovit. Lov je v souladu se zákonem," řekl minulý týden Martin Štěpán z mysliveckého spolku ve Slavoňově. Loňské mládě, které ještě laň vodila, se nyní toulá po okolí. Podle lesníků už zřejmě není žádná šance, aby se samo vrátilo do obůrky. Zastřelená zvěř skončila po dohodě s novoměstskou radnicí v příslušné výkupně.
 Myslivci slíbili, že peníze utržené za zvěřinu, dostane město. Nové chovné kusy nyní Novoměstští do obůrky pořizovat nebudou, protože jich mají dost.

Foto popis: V OBOŘE. Jan Štícha ze správy novoměstských lesů krmí v místní oboře jelena. V oboře žila i zastřelá laň.
Foto Autor - Foto - MAFA - ONDŘEJ LITTERA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.