Přihlásit

Ad: Myslivci nesmí pečovat o zvěř (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Reakce na článek "Myslivci nesmí pečovat o zvěř" s podtitulkem Oldřich Sedlář: Honitba není hospoda, kde se dá pověsit cedule "Zavřeno".
Za úvahu by možná stálo zamyslet se, jak k tomuto přirovnání dospěl. Jelikož tento pán již podal několik článků, ve kterých napadá vlastníky pozemků, tak mě tento poslední článek tak pohoršil, že mi nezbylo nic jiného než na tyto lživé nesmysly reagovat.
To ale není problém, o který jde. Jádro problému je staršího data, a to v letech 2002-2003, kdy podle zákona o myslivosti mohly vznikat nové honitby, anebo stávající se transformovaly. V té době byl podán přípravným výborem nově vznikajícího HS Dlouhé návrh na vznik nové honitby, ale z rozhodnutí státní správy myslivosti nebyla tato žádost akceptována, proto následovalo odvolání. Tři roky korespondují státní úředníci s asi 270 účastníky řízení. Myslivecké společnosti Zátoky, Bobrová, Zvole však vesele vykonávaly právo myslivosti i nadále. Až na základě dotazu státnímu zástupci a ředitelce kraje, který zněl: "Není- li toto veřejné pytláctví?" došlo k okamžitému zastavení práva myslivosti v MS Zátoky a Bobrová do vyřešení celého případu.
Toto rozhodnutí platí od května tohoto roku. Není tedy pravdou, jak píše pan Sedlář, že platí již tři roky. Jako důkaz je možno se podívat do ročenek lovu zvěře OMS ve Žďáře nad Sázavou, které pan Sedlář statisticky vyplňuje. Tyto údaje jsou přístupné široké veřejnosti, například ze statistiky vyplývá, že v roce 2006: MS Zátoky ulovilo: srnec 49 ks, srna 23 ks, srnče 25 ks, zajíc 104 ks, bažant 5 ks, kachna 41 ks.
MS Bobrová ulovilo: srnec 17 ks, srna 8 ks, srnče 6 ks, muflon 1 ks, zajíc 61 ks, bažant 49 ks, kachna 143 ks, holub 2 ks. Zde je tedy patrné, že pravda je poněkud jiná než tato sdělení v tisku.
Dále nebylo ale uvedeno, že vlastníkům pozemků náleží ze zákona také peněžitá náhrada za pronajaté pozemky. Za uplynulých pět roků nebyla dotyčným vlastníkům vyplacena ani jedna koruna, ale o lovu nebyla v článku ani zmínka. Proto se nedivte, že jsem musel na tento článek reagovat, aby si občané udělali sami úsudek nad věcí, která je v řešení a která bude snad v brzké době vyřešena nejen ve prospěch zvěře, ale i vlastníků pozemků v dané oblasti. Na závěr bych chtěl podotknout, že celé kauze neprospívá komunikovat přes sdělovací prostředky, ale sednout si k jednacímu stolu a hned celý problém vyřešit. Ovšem to musí být snaha i ze strany zmíněných honebních společenstev zveřejněných v článku Oldřichem Sedlářem.

Blahoslav Krejsek, Dlouhé

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.