Přihlásit

Bílí jeleni v oboře (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SERVIS NA LÉTO
V dnešním tipu na výlet vás zveme do zámecké obory v Žehušicích u Čáslavi, kde můžete obdivovat stádo bílých jelenů.

Tip na výlet

Žehušice - Zámecká obora, rozprostírající se při obci Žehušice jen několik kilometrů severně od Čáslavi, má raritu, jíž se mohou pochlubit málokde: stádo bílé jelení zvěře.
 V rámci organizované prohlídky (pořádané v sezoně zpravidla v 10 hodin) se zájemci mohou projít po upravené naučné stezce, jež vede částí ohrazeného území. Přitom se dozvědí četné zajímavosti z historie chovu vzácných bílých paroháčů a v lovecké chatě uvidí krásné trofeje.
 Zlatý hřeb neobyčejné "lesní vycházky" tvoří krmení jelenů, při němž půvabná plachá zvířata přicházejí těsně k vnitřnímu oplocení obory na dohled návštěvníků.
 Neobyčejná bílá zvěř se do Čech dostala kolem roku 1780 zásluhou Valdštejnů, Schwarzenbergů, Černínů a hrabat Kinských. Časem ale degenerovala, takže nakonec zůstalo jen deset bílých jelenů v Chlumci nad Cidlinou (u posledně jmenovaného šlechtice). Hrabě Kinský pak věnoval zbytek stáda v roce 1826 Josefu Matyáši Thun-Hohensteinovi do Žehušic.
 Ten bílé jeleny nejprve vypustil do obory na Vedralce, kde choval přirozeně zbarvenou (takzvanou červenou) zvěř. Když se prokřížili a začali se rodit bílí kolouši, bylo vyhráno. Hrabě pak nechal vypustit rybník Kravinec, na jehož dně založil novou oboru, a v roce 1830 do ní přehnal bílé jeleny. Zvířatům se v Žehušicích dobře dařilo a namnožila se až do dvou set kusů. Po první světové válce jich však nezůstalo ani třicet! Přesto jejich počet postupně opět vzrostl na sto padesát. Za druhé světové války, kdy byl v oboře maďarský hřebčín, vzácné bílé stádo utrpělo ještě větší ztráty: zbylo asi jen dvacet zvířat.
 Nyní se zde chová asi sto dvacet jelenů, z nichž jsou čistě bílé dvě třetiny. Jde o takzvanou leucistickou formu jelena evropského, jež se vyznačuje modrou oční duhovkou a černým pigmentem kůže. Je to zejména dobře patrné u starších laní, které již mají řidší srst. Původ bílé jelení zvěře dosud není uspokojivě vyřešen. Podle jedné verze se k nám dostala z Persie, podle druhé z Indie. Třetí varianta prosazuje Rusko, zatímco nejnovější výzkumy uvádějí Německo v 16. století.
 Bílé stádo už také není jediné v Čechách, jak se dříve tradovalo. Další chovy v Česku jsou v nedalekých Žlebech (od roku 1973) a od roku 1998 též v oboře v Kopidlně.

Foto popis: Půvabný bílý "král" žehušické obory
Foto Autor - Foto - I. MUDROVÁ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.