Přihlásit

Úrodu ničí nejen divočáci, škody jsou i letos vysoké (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovsko
Lesní zvěř každoročně nadělá zemědělcům velké škody na polích. "Nevíme, jak se proti tomu bránit," říkají zemědělci.
"Nezlobí nás jen divočáci, ale i vysoká zvěř - srnčí či mufloni. Škody jsou na obilí, bramborách, kukuřici," říká Jiří Lojda z Okresní agrární komory v Klatovech. "Škody jsou nevyčíslitelné, všude to je jiné, záleží na domluvě zemědělců, družstev a myslivců," říká Lojda.
"Již od loňského roku máme problém se stády muflonů, která se k nám rozšířila ze strakonického okresu. Letos to je ještě horší. Máme tady stádo o 150 - 180 hlavách, zničilo nám zhruba třicet hektarů pšenice a spásají nebo doslova zválejí kukuřici. Jsme bezradní. Přes den spí v lesích, večer řádí v polích. Naštěstí už mají myslivci povolený odstřel, takže se stav začne nějakým způsobem regulovat," říká Václav Ibermajer z družstva Svéradice.
Špatné zkušenosti má i Agrospolečnost Koryta. "V letošním roce můžeme říci, že máme zničeno asi 15% řepky, kterou divoká prasata doslova uválela a zdupala, podobné to je také na kukuřicích. Řekl bych, že letos je těch prasat ještě více než loni. Vidíme to při sklizni, kolik jich je v polích," popisuje situaci Eduard Duda z Agrospolečnosti Koryta - Černíkov.
"Opravdu máme vyšší stav divočáků než v loňském roce. O škodách, kterou zvěř působí zemědělcům, víme a snažíme se s nimi dohodnout na odškodnění. Vždy ale záleží na dohodě," dodal jednatel myslivecké jednoty Pavel Martin.

Foto - Prasata ničí úrodu zemědělcům.
Foto - internet  LUDVÍK POUZA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.