Přihlásit

V Jizerkách s potomkem slavného pytláka Stammela (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Díky internetu se našli potomci slavného pytláka. Z Ameriky přijeli, aby navštívili místo tragické události.
Každý milovník Jizerských hor jistě zná příběh nejslavnějšího pytláka Augustina Zenknera, řečeného Stammel, ve skvělém podání Miloslava Nevrlého v jeho Knize o Jizerských horách.
Stammel byl horlivý lovec a před nebezpečím spojeným s jeho vášní, při níž překračoval zákon, chtěl uniknout vystěhováním do Ameriky. V tamních lesích by mohl svobodně lovit bez porušování práva. Rodina byla už na cestu připravena.
Při přestřelce, k níž došlo v lesích během jeho posledního pychu šestého října 1863, byl zraněn lesník Mieth. Druhý ze strážců revíru Neuwinger Stammela smrtelně zranil. V podání příběhu udržovaném pod Jizerskými horami potom "zdrcené Anně Zenknerové, nezbývalo než se i s dětmi odstěhovat do Ameriky."
Stammelův prapravnuk Grant C. Zenkner ještě v červnu pouze tušil, že jeho prapraděd pocházel odkudsi z Čech. Díky inzerátu, který podala na internetu jeho dcera, se rodina dozvěděla, že Augustin Zenkner pocházel ze staré sklářské rodiny a žil v Janově nad Nisou a Hejnicích. Vůbec netušili, že příběh jejich předka je dodnes v Čechách znám a že nedaleko přehrady na Černé Nise stojí pomník nazývaný podle Stammela, přestože jej na místě neštěstí nechala postavit rodina zraněného lesníka Mietha. Ten časnou ranní přestřelku přežil.
Ve středu 15. srpna Grant C. Zenkner a jeho žena Susan pomníček navštívili. Do návštěvního sešitku uloženého u pomníku Grant napsal: "Za sebe i svoji rodinu v Americe děkuji všem, kteří na toto místo přichází, aby vzpomněli na Stammela, mého prapradědečka, a tím udržují jeho památku stále živou."
Grant C. Zenkner upřesnil i okolnosti odchodu jeho předků do Ameriky. Anna Zenknerová s dětmi neodešla bezprostředně po smrti svého muže. Z Hejnic se přestěhovala do Janova nad Nisou, vdala se za o sedm let mladšího pekaře Josefa Šimka a měla s ním další děti. Do Ameriky odešli až v roce 1872.
Anna a Josef se usadili na území dnešního státu Washington nedaleko města Seattle. Vychovali společně tři děti Zenknerovy a pět dětí Šimkových.
Stammelův syn Austin Zenkner se stal v roce 1903 poslancem parlamentu státu Washington a později po něm byla pojmenována ulice. Bratři Austin a Anton Zenknerovi byli po celý svůj život velmi vášnivými lovci.

Foto - Grant C. Zenkner a jeho žena Susan u Stammelova pomníčku nedaleko přehrady na Černé nise.

Foto - Aleš Bednařík

Aleš a Daniela Bednaříkovi

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.