Přihlásit

Netradiční domácí mazlíček (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na procházce v rousínovském sídlišti můžeme potkat slečnu Katku, jak na vodítku místo pejska vede svého oblíbeného mazlíčka Kubu.
Je to zvláštnost a každý se za malou šelmičkou otočí. Ta prošmejdí cestou každou skulinku a očichá kdejakou myší díru, neboť myšku dokáže pořádně prohnat.
Kubík je fretka a patří mezi kunovité šelmy. Je to domestikovaná forma tchoře tmavého.
"Koupila jsem fretku v útlém věku, proto je tak hravá a přítulná," říká Katka. "Je vynalézavá a potrpí si na zábavu a pohyb. Nic ji není tak proti mysli jako dlouhá chvíle a těsná klec. Pořídila jsem jí proto v bytě skvělé bydlení - je to dům snů pro fretku. Tato chovná skříň o několika poschodích má závěsné lůžko k houpání a k protahování, dále kuchyňku, kde jsou různá krmítka a napáječka a potom obýváček na spoustu hraček, míčků a prolézaček. Protože je to zvířátko velice čistotné, nechybí ani koupelna a malý kočičí záchodek. Dole potom je měkkoučký pelíšek, kde stočená v klubíčku přenocovává."
Pro její přítulnou, kočičí povahu, hravost a vynalézavost se stává tím nejmilejším společníkem a lze ji doporučit všem milovníkům malých zvířátek.
Fretka v minulosti sloužila jako lovecké zvíře k vyhánění králíků z nor. Měla nasazený náhubek a hladová se pustila do nory. Takovému mysliveckému lovu se říkalo fretkování.

Jiří Bartl

Foto - NEZBYTNÉ VODÍTKO. Fretky jsou chytré a rychlé.
Foto - Jiří Bartl

Foto - KATKA A KUBA. Občas je můžete vidět, jak jsou spolu na vycházce.
Foto - Jiří Bartl

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.