Přihlásit

Vypouštění vyder v Pomoraví (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Ochránci přírody dnes vypustili v blízkosti soutoku Bečvy s Moravou na Tovačovsku zhruba ročního samce vydry říční. Ten uplynulé měsíce prožil ve Stanici ochrany fauny v Pavlově, která působí pod Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. Vydra říční je ohrožený druh a patří mezi přísně chráněné živočichy.

Autor
Osiřelé mládě vydry říční nalezli vloni lidé v jižní Čechách a odevzdali ho ochráncům přírody. Vydří sameček našel útočiště ve Stanici ochrany fauny v Pavlově, která se specializuje právě na vydry. Ne všechno lze zpět do volné přírody vypustit, tato ale měla štěstí.

Olga Růžičková, Stanice ochrany fauny v Pavlově, AOPK ČR:
Zůstala dostatečně divoká, plachá před lidmi. Naučila se výborně lovit, takže věříme, že to zvládne bez problémů.

Autor
Nový domov našel vydří samec na Tovačovsku. Zpět do jižních Čech se vrátit nemohl, je tam silná vydří populace, která by ho mezi sebe nepustila. K vypuštění vydry říční je třeba celá řada povolení, která se obtížně shánějí, na Tovačovsku byla ale všechna kladná.

Jaroslav Jemenka, Myslivecké sdružení Haná Tovačov:
Toto je stejně původní druh fauny, co tady vždycky od pradávna žil. Nám jako přes myslivost to nějak neškodí, jednak je to i stejně zákonem a různými opatřeními zvlášť chráněno.

Jiří Šafář, vedoucí střediska Olomouc, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR:
Oblast Tovačovska se soustavami rybníků, štěrkopískových jezer i vodních toků, které jsou poměrně solidně zarybněné, je ideálním prostorem pro vydru. Zatím se zde vyskytují poměrně řídce, konkrétní počet není známý.

Autor
I když počet vyder pomalu stoupá, pozorovat je volné přírodě, je stále velkou vzácností.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.