Přihlásit

Zámeček Aleje se rozpadá (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesní zámeček nedaleko Brtnice na Jihlavsku se jeho majitel snaží prodat již tři roky

Jestřebí - Z leteckého pohledu vypadá rozlehlý Jestřebský les impozantně: protíná jej sedm jak pravítko rovných lesních cest, které se uprostřed paprsčitě sbíhají na mýtině, zvané Aleje.
 V jejím středu stojí stejnojmenná stavba, kterou by uprostřed hlubokých lesů neznalý nehledal: je jí empírový lovecký zámeček.
 Pohled z dálky však dělá lepší dojem, než když přijde návštěvník blíž. Spatří doklady chátrání a dlouhých roků neúdržby.
 Zámeček Aleje je další ze státem chráněných památek v kraji, které jejich majitel prodává a které jen včasná a velká investice může zachránit od zániku. Informaci, že jsou Aleje na prodej, přinesl v pondělí jihlavský Deník.
 Aleje se nacházejí v lesích mezi Stonařovem a Kněžicemi na Jihlavsku. V posledních letech Aleje vcházely ve známost především tím, že se tam konala každoroční Mezinárodní žonglérská a divadelní dílna. Jenže pro letošek už se žongléři na poslední chvíli rozhodli pro jiné místo: zchátralý zámeček raději vyměnili za nové sportovní centrum u Budišova na Třebíčsku.
 "Technicky už je zámeček Aleje v takovém stavu, že jsme odtud museli se žongléry odejít. Jsou tam problémy s vodou a odpady, do věžičky byl v poslední letech zákaz vstupu. Roky se tam prakticky nic neinvestovalo," řekla organizátorka žonglérského setkání Dáša Brtnická.
 Zámeček Aleje je majetkem Českého fondu výtvarných umění. Ten jej získal v dobách socialismu od státu a nyní se jej už tři roky marně snaží prodat. "Zájemců byla řada, jenže když vidí prodejní cenu kolem šestnácti sedmnácti milionů a porovnají ji se stavem objektu, rozmyslí si to," řekl správce Alejí Václav Keprt.
 Podle něj je sice stavba staticky v pořádku, ale akutně potřebuje například novou střechu a rekonstruovat vnitřní instalace. "Většinou tam už lidem nevyhovuje sociální zařízení. Investice tam skončily s rokem 1989, dneska už ta budova dávno nenabízí zázemí, jaké by bylo někde v penzionu," míní Keprt.
 Zámeček je na katastrálním území vísky Jestřebí, která spadá pod město Brtnici. Město o koupi zámečku ani jeho případné využití zájem nemá. "Máme teď hromadu problémů s vlastními budovami, to nepřipadá v úvahu. Taky mě kontaktovali nějací zájemci o koupi Alejí, ale dal jsem jim jen kontakt na vlastníka. Dál už nevím, jak to dopadlo," řekl brtnický místostarosta Stanislav Jirků. Součástí nemovitosti je i přilehlý tříhektarový pozemek a tři bývalé hájovny a další budovy. Tam je další komplikace pro případného kupce: spoluvlastníkem pozemků je totiž stát a jeho Pozemkový fond.
 Majitel zámeček i jiné budovy krátkodobě příležitostně pronajímá na krátkodobé pobyty, zájemců však ubývá. "Je tam sál asi pro 30 až 40 lidí, takže jsme tam měli i svatby, ale dneska už lidi chtějí větší komfort," řekl správce Keprt. Původní vybavení už podle něj v zámečku není.
 Zámečku se říkalo také Fořtovna, nebo dokonce Myslivna. V letech 1815 až 1817 jej nechal postavit brtnický hrabě Collalto et San Salvatore, kterému patřilo zdejší polesí.
V okolí Fořtovny nechal postavit také hájovny a hospodářská stavení pro správce jednotlivých částí Jestřebského lesa, podstatně později na kraji mýtiny vznikla ještě skupina chat, v nichž lesní správci a návštěvníci honiteb bydleli.
 Dnes jsou starší budovy většinou v dezolátním stavu. Jedna z hájenek je sice například bez přestaveb v původní podobě, ale připomíná už skoro ruinu - a je v ní ovčín.
 Rodu Collaltů byl v roce 1945 majetek zkonfiskován na základě Benešových dekretů, později stát údajně - a to ještě za dob socialismu - Collaltům, v té době již žijícím v Itálii, za zámeček Aleje dokonce dodatečně zaplatil.
Předchůdcem Alejí byl lovecký zámeček Chaloupky u Kněžic, který Collaltové vybudovali v sedmnáctém století přestavbou původní lesovny. Po výstavbě Alejí se z Chaloupek stala opět hájovna. Na rozdíl od Alejí nyní Chaloupky žijí - funguje tam stejnojmenné středisko ekologické výchovy.
 Zámeček Aleje byl zapsán do seznamu památek 3. května 1958.
 Přístup k památce je nyní možný pouze pěšky, či na kole - přístupové cesty jsou majetkem Státních lesů a jsou uzavřeny závorami. A v zimě se do Alejí takřka nelze dostat - cesty jsou zasypány sněhem a neprohrnují se.

Foto popis: SKVOST ZA ZÁVORAMI. Zámeček Aleje je ukryt v hlubokých lesích nad Brtnicí.
Foto Autor - Foto - MAFA - PETR LEMBERK

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravska vrchovina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.