Přihlásit

Myslivci řeší spory s chataři (Turnovský a semilský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pojizeří
Myslivci se dostávají do sporů s chataři a chalupáři. Ti je kritizují za málo intenzivní lov zvěře a časté poškozování zahrad a zahrádek, zvláště v příměstských oblastech.
Myslivci však v těchto oblastech mají velmi omezené možnosti lovu. Jsou omezováni nutností dodržovat všechna pravidla bezpečnosti při lovu v těchto hustě obydlených oblastech, kde na sebe některé městské aglomerace navazují a vytváří tak velká území, zvláště v okolí Prahy, kde je lov velmi těžko realizovatelný. Příměstské oblasti jsou často navštěvovány turisty, kteří se bezohledně chovají k přírodě hlučným chováním nebo volným pobíháním psů. Zvěř se tomu přizpůsobuje, takže často místo vyhledávání tichých teritorií se přemisťuje do blízkostí lidských obydlí, kde je relativní klid.
Toto chování lze považovat za určité přizpůsobení změněným podmínkám kulturní krajiny. Největší škody na zahradách jsou způsobeny černou zvěří. Ta je velmi dobře přizpůsobivá.
I když se jedná o velmi plachou zvěř vyhýbající se kontaktu s člověkem, dokáže si hledat potravu i v těsné blízkosti zástavby. Dokáže vycítit i menší lov v příměstských oblastech.

Lov reguluje počet volně žijících zvířat

Lidé často kritizují myslivce za málo intenzivní lov. Lovem lze totiž regulovat počty volně žijící zvěře na optimální úroveň ve vztahu k úživnosti prostředí i ostatních zájmů člověka.
Myslivci mají v některých oblastech lov velmi omezen z bezpečnostních důvodů. Lov je někdy také obtížně realizovatelný z důvodů turistiky a častého rušení zvěře.
Případné spory je možné řešit domluvou, ke které dává dostatečné prostředky nový zákon o myslivosti.

JIŘÍ ŠILHA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.