Přihlásit

V Oderských vrších řádí motorkáři (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zástupci obcí, myslivci, lesníci i policisté řešili, co s tím

Odry - Motorkáři ničí krajinu v okolí Oder. Party motorkářů jezdí i v Oderských vrších, které jsou od roku 1984 vyhlášeny krajinným parkem.
 Na městském úřadu v Odrách se včera sešli zástupci obcí, mysliveckých sdružení, lesů, ochránců přírody a policistů a řešili, jak motorkářům v divokých jízdách po krajině zabránit.
 "Je to zoufalé. V Oderských vrších máme denně i několik part motorkářů, kteří jsou stále drzejší," uvedl Petr Lelek z odboru životního prostředí oderského městského úřadu, který jednání svolal. Prohlásil, že intenzivní problémy s motorkáři řeší už asi pět let.
 "Jsou tak drzí, že najíždějí na lidi. Polapit je v terénu je skoro nemožné. Mají silné motorky, sami nezastaví a donucovací prostředky nesmí použít ani policie. Protože jezdí bez registračních značek a s helmami na hlavách, není možné je identifikovat," uvedl Lelek.
 Jako strážce přírody, který má statut veřejného činitele, se sám marně pokoušel motorkáře zastavit.

Strážci nemají proti motorce šanci

"Jel jsem na kole údolím Červenky. Slyšel jsem motorku, slezl jsem z kola, když se motorkář blížil, částečně jsem mu vstoupil do cesty a natáhl k němu ruku, aby zastavil, ale musel jsem uskočit. Jel dál v plné rychlosti," líčil. Podobnou zkušenost měl jeho kolega, se kterým vykonával v lese stráž. "Postavil se do cesty pěti motorkářům. Uskočil v poslední chvíli. Bylo to nebezpečné," řekl.
 Na jednání přijel vedoucí krajského dopravního inspektorátu Jan Potucký. "Motorkáři nemají co dělat v lese mimo silnice, zvláště ne v chráněné krajině. Musíme je chytat, oznamovat přestupky a řešit trestné činy, kterých se dopouštějí," uvedl. Mluvčí novojičínské policie Libor Tomšík sdělil, že právě v okolí Oder se policistům od začátku července podařilo čtyři motorkáře chytit. "Jeden motorkář neměl registrační značku, další ji měl úmyslně zablácenou. To jsou přestupky. Další dva motorkáři se dopustili trestného činu, protože neměli řidičské oprávnění," informoval Tomšík.
 Potucký dodal, že policisté budou při chytání motorkářů spolupracovat s mysliveckou a lesní stráží a se strážci přírody, kteří dobře znají terén.
Na motorkáře si stěžovala i starostka Trnávky Božena Londýnová. Uvedla, že v posledním roce je situace neúnosná. Jednající se shodli, že legislativa je příliš měkká. "Když už se motorkáře podaří chytit, mohou být pro ně sankce odrazující, ale problém je, že se to nedaří," uvedl Petr Lelek. Informoval, že začne shromažďovat od účastníků schůze podněty na legislativní úpravy, které by mohly motorkáře přibrzdit. Návrhy pak prostřednictvím krajského úřadu předají legislativcům.

Pomůžou hřebíkové pásy?

"Během jednání padaly návrhy například na přísnější postihy za jízdu bez registrační značky. Řešili jsme, proč policie nemůže používat i na zastavení jednostopých vozidel hřebíkové pásy, když řidič odmítá zastavit," líčil Lelek. Dodal, že situaci zhoršuje, že mnohé stroje registrační značky vůbec nemají a nejsou ani přihlášené.
 Ochránci přírody v Odrách vymysleli i určitou strategii. Zaměří se nyní více na místa, odkud motorkáři vyjíždějí, kde čerpají pohonné hmoty nebo kde se po jízdě občerstvují. "V terénu jsou opravdu těžko polapitelní," vysvětlil Lelek, který viděl motorkáře například u restaurace v Klokočůvku, jak nakládali zablácené motorky do přívěsných vozíků. Informace o jejich pohybu budou shromažďovat a při kontrolách s policisty se tam podívají. "Pokud nebudeme s motorkáři něco dělat, za chvíli nebudeme mít co chránit. Plaší zvěř v honitbách, ruší mnoho živočichů a děsí lidi na procházkách, kteří hledají v lese klid, ničí krajinu," řekl Lelek.
 Libor Tomšík z novojičínské policie doplnil, že i rybářům motorky vadí, protože jezdí kolem hrází.
 Místostarosta Fulneku Jaroslav Štekbauer potvrdil, že také Fulnek a okolí motorkáři trápí. "Jezdí bez značek, každému ujedou a my nemáme lasa, abychom je chytali. Je to lumpárna! Dělají to naschvál, aby na sebe upozornili a naštvali nás," uvedl. Dodal, že motorkáři jezdí například po lesích a polnostech fulneckého zámku nebo v části Fulneku Děrné.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.