Přihlásit

Reakce na článek "Ad: Myslivci nesmí pečovat o zvěř" (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ako starosta Honebního společenstva Nová Ves Zátoky i jako člen Mysliveckého sdružení Zátoky Nová Ves chci reagovat na článek pana Blahoslava Krejska, který se obou výše jmenovaných organizací dotýká.
Honební společenstvo Nová Ves Zátoky od roku 1993 vlastní honitbu Zátoky o výměře 2684 ha, kterou pronajímá Mysliveckému sdružení Zátoky Nová Ves.
Honitba se rozkládá na osmi katastrálních územích a většina členů Mysliveckého sdružení Zátoky jsou občané z obcí Křídla, Dlouhé, Nová Ves a Radešínská Svratka, neboť řada členů sdružení je vlastníkem některého z honebních pozemků, a jsou tedy členy HS Nová Ves Zátoky.
Myslivecké sdružení Zátoky Nová Ves hospodaří na tomto území od roku 1977, kdy bylo v honitbě sčítáno 40 ks srnčí zvěře, 200 ks zajíce, 170 ks bažantů a 115 ks koroptve polní.
V roce 2002, kdy začal platit nový zákon o myslivosti, zde byly následující stavy:170 ks srnčí zvěře, 280 ks zajíce, 150 ks bažantů a 115 ks koroptví. Stavy zvěře k jednotlivým letům vycházejí z jarního sčítání, přičemž bažanta a koroptev sdružení odchovává a každoročně vypouští do honitby. Stavy zvěře odpovídají úživnosti honitby.

Důkazy na webu

Myslivecké sdružení tohoto výsledku dosáhlo dobrou péčí o zvěř, ochranou zvěře a svojí pílí - a s vysokými finančními náklady. O činnosti sdružení je možno dočíst se více na jeho webových stránkách http://mszatoky.nmnm.cz.
Veškerý problém spočívá v tom, že v letech 2001 a 2002 byli pan Krejsek i někteří další členové přípravného výboru HS Dlouhé členy Mysliveckého sdružení Zátoky Nová Ves a bylo jim několikrát vytýkáno, že si neplní svoje povinnosti.
V případě pana Krejska šlo především o nekrmení zvěře v době nouze, nestarání se o zvěř. Jako soukromý zemědělec nikdy například nesplnil povinnost, tak jak ukládá zákon, o ohlášení provádění senosečí, desikaci brambor či jiného zásahu do přírody, kdy je nutno chránit zvěř, ale namísto toho se netajil svým názorem, že "žádnou zvěř nepotřebuje, zvěř dělá jen škody, je potřeba ji nechat uhynout, není důvod ji v zimě krmit, na co má smysl to zachraňovat".
Sám se stal myslivcem jen proto, aby uchránil svá pole před zvěří. Tyto názory propagoval i na členských schůzích mysliveckého sdružení. Když míra trpělivosti ostatních členů MS přetekla, byl ze sdružení spolu s dalšími vyloučen.
V roce 2002 začal spolu s dalšími vlastníky utvářet vlastní honitbu Dlouhé. Mylně informovali vlastníky pozemků v úseku Dlouhé, že Dlouhé se chce osamostatnit; někdy se vydávali za členy sdružení Zátoky a v některých případech jim nepřišlo drzé falšovat podpisy vlastníků. Přes tyto okolnosti nesplňovalo HS podmínky zákona na uznání honitby, a proto nebyly tato honitba ani honební společenstvo státní správou uznány. Ministerstvo zemědělství - odvolací orgán, aniž by prověřilo správnost, vydalo ve svém stanovisku vyjádření pro Krajský úřad kraje Vysočina a MěÚ Nové Město na Moravě o zákazu výkonu práva myslivosti v honitbě Zátoky až do vyřešení celého případu, a to i přesto, že zákon o myslivosti č. 449/2001 Sb. v § 29, odst. 4) počítá s podobnými případy a stanovuje: "Do nabytí právní moci rozhodnutí o uznání honitby užívá honitbu její dosavadní uživatel."
Přesto orgán státní správy, odvolávající se na stanovisko ministerstva zemědělství, nejprve v letech 2005-2006 omezil výkon práva myslivosti pro MS v otázce lovu zvěře a v letošním roce zamezil výkonu práva myslivosti zcela, a to nejenom v honitbě HS Nová Ves Zátoky, ale zákaz byl rozšířen i na sousední honitbu HS Bobrová.
A proto zcela souhlasím s článkem jednatele OMS p. Sedláře, který v něm upozorňoval na fakt, že nelze takto rozhodovat a že se zvěří musí být trvale hospodařeno, neboť se jedná o národní bohatství. Ani zmínkou se nevyjadřoval k problematice vztahů mezi členy HS a panem Krejskem.

Platilo se

Nepravdivá je též informace, že vlastníci pozemků v HS Nová Ves Zátoky nedostali za pět let ani korunu. Zde se musím rázně ohradit, protože HS každoročně na své valné hromadě konané vždy první únorovou neděli vyplácí peníze za pronájem ve výši 9 Kč za každý i započatý hektar.
Na těchto valných hromadách si vlastníci mají možnost vyzvednout peníze osobně nebo v zastoupení plné moci. Za uzavřené dohody jsme pohledávky taktéž řádně hradili v termínech.

Špatné vztahy

Velice mě pobavil samotný závěr, kde pan Krejsek píše, že musí být snaha ze strany zmíněných HS Nová Ves Zátoky a Bobrová zasednout k jednacímu stolu. Avšak zapomněl dodat, že po zkušenostech právě s jeho osobou nebude takové jednání asi možné.
V jeho případě se jedná o osobu nedůvěryhodnou, člověka, který se pohoršuje nad názorem druhých, když s ním on nesouhlasí nebo prostě souhlasit nechce, protože se mu to zrovna nehodí.
Já osobně věřím, že až čas a orgány činné v trestním řízení rozhodnou, na čí straně je pravda.

Josef Novotný

Foto - DOHADY. K myslivosti dnes patří nejen tiché výstavy, ale občas i nejasnosti a tahanice mezi nimrody.
Ilustrační foto VLP

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.