Přihlásit

Lidé stále častěji chovají pro radost lesní zvířata (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava - Lidé na Vysočině stále častěji pro radost chovají lesní zvěř: daňky, muflony i jeleny a divoká prasata. Občas se objevují exotické lamy, pštrosi nebo paovce. Naopak ubývají chovatelé velkých nebo jedovatých hadů. Na Vysočině je nyní povoleno 69 zájmových chovů se zvířaty, která jsou považována za nebezpečná. Ale dá se předpokládat, že mnoho chovatelů není evidováno. "O nich se dovíme, až se něco stane," řekl Jan Bořil z Krajské veterinární správy.
 Lesní zvěř si často pořizují lidé, kteří získali nějaké pozemky a věnují se myslivosti. Podle veterinářů to nedělají kvůli zpestření svého jídelníčku. "Zvířata se jim rozmnožují," uvedl Bořil.
 Veterinární správu jsou povinni požádat o povolení k chovu majitelé těch druhů zvířat, které jsou jako nebezpečné vyjmenovány ve vyhlášce. Patří mezi ně exotické šelmy, ale třeba i kuny, jedovatí hadi a velcí plazi, kteří v dospělosti měří přes tři metry, velké druhy papoušků i lesní zvěř, pokud není v oborách chována pro maso či jiné hospodářské účely. V takovém případě je evidována jinak.
 O nepovolených chovech v kraji se veterináři dovídají i z novin. Před několika lety se dočetli, že jeden myslivec má doma dvě divoká prasata, která našel opuštěná v lese. Jedno z nich mu později roztrhlo nohu.
 Myslivec byl navíc stíhán pro porušení zákona na ochranu zvířat.
 Povolení k zájmovému chovu nebezpečných druhů zvířat se vydává na tři roky a chovatel za něj platí 1000 korun, pak jej může bezplatně obnovovat.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravska vrchovina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.