Přihlásit

Přísné tresty pro majitele útočících psů (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Majitelům psů, kteří zaútočí na lidi, už budou soudy udělovat jen přísnější tresty. Soudit je budou za ublížení na zdraví, zatímco dosud se tyto případy mohly řešit jen jako občanskoprávní spory, ve kterých byla pozice poškozených horší. Nejvyšší soud tímto stanoviskem sjednocuje dosud rozdílné rozhodování soudců v˙těchto případech.

Autor
Jeden z˙posledních vážných psích útoků se stal v˙červnu v˙Chlumci nad Cidlinou. Poštovní doručovatelku přímo na ulici pokousala doga. Žena skončila s˙hlubokými ranami a desítkami stehů.

Marie Buřičová, žena napadená psem:
Držela jsem kolo a jdu pěšky a támhle v˙těch místech, najednou pes odtud přiběhl a šel po mě, šel mi po ruce.

Alžběta Maternová, dcera majitelky psa:
To byla naše nedbalost, že jsme podcenili situaci, že vlastně strejda pustil psa na ulici.

Autor
Případ nakonec skončil obviněním chovatele za ublížení na zdraví,. Stejně teď podle Nejvyššího soudu budou řešeny všechny podobné případy.

Petr Knötig, mluvčí, Nejvyšší soud ČR:
Senát Nejvyššího soudu vyslovil právní větu, podle níž je chovatel povinen zabezpečit objekt předtím, aniž by se pes dostal ven.

Autor
Dosud se podobné případy řešily v˙občanskoprávních sporech. Poškození sami museli podávat žalobu k˙soudu o náhradu škody a bolestné. Soudci rozhodnutí Nejvyššího soudu považují za významný precedens, který oběti napadení ochrání.

Jan Sváček, předseda, Městský soud Praha:
Stát bude mít ex ofo nebo má ex ofo povinnost v tuto trestnou činnost stíhat. Ti poškození, kteří si dřív podávali žaloby, budou pouhým subjektem v˙trestním řízení ta jejich pozice se zjednoduší.

Autor
Podle kynologické unie bude mít hrozba vězení největší účinek u lidí, kteří mají problematického psa.

Vladimír Tichá, Českomoravská kynologická unie:
Já si nejsem úplně jistá určitou sociální skupinou lidí, jestli to na ně zapůsobí, ale jinak si myslím, že český národ a lidi obecně se bojí trestu, takže možná si budou dávat větší pozor.

Autor
Ročně u nás psi napadnou přes 1˙700 lidí. Od roku 1998 skončil útok psa na člověka smrtí 10krát. Za ublížení na zdraví hrozí majitelům až 2 roky vězení. Soudci alem říkají, že často ukládají podmínku nebo peněžitý trest.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.