Přihlásit

Kukuřici nejvíce poškozují zavíječi (Turnovský a semilský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pojizeří
Zemědělci často kritizují myslivce kvůli poškození porostů kukuřice divokými prasaty. Problémem při oceňování těchto škod bývá rozlišení poškození od zavíječe kukuřičného, který způsobuje lámavost stonků kukuřice, od poškození divočákem.
Jako perspektivní se v tomto směru ukazuje pěstování geneticky modifikované kuřice, ve které je zaznamenáváno vždy nižší poškození porostů. Zavíječ kukuřičný se vyskytuje ve všech teplých regionech České republiky a způsobuje stále větší škody, které je možno zaměňovat s poškozením od divokých prasat.
Rozšiřuje se další obávaný škůdce. Bázlivec kukuřičný.
Většina porostů kukuřic v teplejších regionech byla ošetřena insekticidy, protože letošní nálet obávaného škůdce zavíječe kukuřičného byl nebývale silný a dlouhý. Kukuřice byla jedinou plodinou, kterou nebylo nutné doposud ošetřovat insekticidy, a proto byla plodinou, která poskytovala i dobrý potravní zdroj pro zvěř. Z pohledu ochrany přírody i zvěře je lepší pěstování geneticky modifikovaných hybridů kukuřice, které jsou odolné vůči napadení zavíječem. Porosty pak není nutné ošetřovat insekticidy, které působí i na necílové organismy včetně zvěře. Mnoho škod způsobených zavíječem je přisuzováno zvěři, proto použití těchto kukuřic může vést i ke snížení možností sporů s pěstiteli.

JIŘÍ ŠILHA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.