Přihlásit

Zvěř už přikrmují (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlicko
Lesní zvěři už myslivci dopřávají. Zatím se ale snaží oddálit okamžik, kdy jí začnou přikrmovat jádrem.
Příkrm jádrem pomáhá zvěři přežít zimu. Přemění si je na tukové zásoby. "Důležitější než množství je pravidelnost předkládání krmiv," uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty s tím, že stará myslivecká zásada říká: "Poslední snop z pole, první zrno do zásypů."
Tomu se ale myslivci ještě vyhýbají. "S jádrem zatím nepřikrmujeme, čekáme, až bude větší zima," sdělil Vilém Karlík z novohuťského polesí. "Předpokládáme, že letos bude horší zima a modlíme se, aby nás to nezruinovalo. Vloni to bylo dobré, ale předloni nám zima dala zabrat, náklady na jádro šly do desetitisíc korun."
Jádrem se rozumí například kukuřice, oves a hrách.
Myslivci je vykupují od zemědělců. "Máme dost pestré složení zvěře. Jeleny, muflony, divočáky... Zatím jim dáváme jen sůl a také jsme vozili jablka. O ta mají zájem hlavně jeleni a mufloni." Ale i za jablka musejí myslivci platit. "Vykupujeme je od lidí. Koupili jsme asi dvě tuny jablek, za kilogram dáváme korunu, i když jsem slyšel, že někde platí až dvě koruny," poznamenal Karlík a dodal, že na prodeji jablek si stálí dodavatelé přivydělávají každý rok.

Foto - Ilustrační foto

ZDEŇKA LOCHMANOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.