Přihlásit

Preparátor musí dokonale znát anatomii (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Traplice
Preparaci dalšího cizokrajného zvířete - geparda - dokončuje Jiří Švub z Traplic,
který patří ve svém oboru k české špičce. "Jde o desetiměsíční kočkovitou šelmu, která uhynula jednomu z brněnských chovatelů," prozrazuje Švub. Specialistu na vycpávání zvířat odmalička lákal les, příroda a všechno živé v ní. Snad právě proto si vybral povolání lesníka, s nímž spojil další záliby, jako myslivost a sokolnictví. Preparování jej však zlákalo natolik, že se s lesařinou před deseti roky rozloučil. Jeho koníček jej dnes úspěšně živí a preparátorskou činností se zapsal nejen do povědomí myslivecké veřejnosti. Živočichové, jimž po jejich smrti dává podobu jako zaživa, putují například do škol, muzeí či domácností. "Tento gepard za pár dnů poputuje do soukromých sbírek," svěřuje se Švub. Sehnat modely této kočkovité šelmy není podle něj jednoduché. "Musel jsem si je nechat poslat až z Ameriky. Přesná práce mě čekala při stahování a zpracování kůže, jejím vyčinění a natažení na model," popsal. Vystihnout preparovaného tvora a vrátit mu podobu, jakou měl před  smrtí, není jednoduchá záležitost. "Alfou a omegou každého dobrého preparátora je znalost anatomie zvířat. Kromě toho je třeba mít vědomosti z oblasti chemie a v neposlední řadě i trochu estetického cítění. Vycpanina totiž musí vypadat věrně. Nesmí to být jen jakýsi chomáč peří nebo srsti," zdůrazňuje Švub. Nejvíce si považuje práce na trofejích bizona či dvousetdvaceticentimetrového žraloka.

Foto - PEČLIVÁ PRÁCE. Vycpanina musí podle Švuba vypadat věrohodně.

Foto - Zdeněk Skalička

(zs)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.