Přihlásit

Letka lovců, v níž byl i král ptactva, zaútočila z nebes (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mžany
Do honitby zdejšího mysliveckého sdružení v sobotu vyrazilo dvanáct sokolníků se svými svěřenci. Místní myslivci totiž pořádali další Sokolnický den.  Všichni opeřenci jsou jeho miláčky

"Ukázky sokolnictví se u nás už staly tradicí a těší se velkému zájmu mládeže a dětí. Právě jejich zájem přispívá k upevnění vztahu k přírodě," řekl organizátor akce Břetislav Hnízdil.
Mžanští nimrodi obhospodařují 1731 hektarů honitby a nejstarším členem sdružení je 87letý, ale stále čilý, profesor Hvězdoslav Stefan z Hradce Králové. "Zatím jsme, tedy naši dravci, ulovili tři zajíce a pět bažantů," svěřil se Hnízdil.
Mezi sokolníky nechyběl voják z povolání Jiří Rybář s dvouletým orlem skalním Adamem. I on se může vlastně pyšnit vojenskou hodností, neboť patří do speciální strážní ptačí letky, která hlídá letiště v Čáslavi před zajíci, holuby a dalšími zvířecími vetřelci. "Sokolnictví vyžaduje velkou trpělivost a nadšení. Při lovu to je spolupráce mezi chovatelem a dravcem," řekl Rybář. Dodal, že doma má tři sokoly stěhovavé a všichni jeho opeřenci jsou jeho miláčky. K Adamovi dodal, že je kamarádský a má rád lidi.
Další známý sokolník Petr Zvolánek potvrdil, že draví ptáci svého chovatele poznají, mají k němu vztah a považují ho dokonce za svého partnera.
Hradecký chovatel Drahomír Boudyš byl ve Mžanech se samičkou jestřába lesního. Každý rok prý uloví sedm kusů zvěře. Ondřej Douba ze Sychrova tady představil káně Harrisovo. Je to prý zvláštní druh jihoamerického dravce, který se údajně vyznačuje větší přítulností.

"Sokolnictvím se zabývám už více než třicet let. Doma mám i jestřába a výra, starám se také o zraněné dravce," řekl Petr Zvolánek.

Fotogalerii z akce naleznete na internetové adrese: hradecky.denik.cz/sokolnici

Foto - OREL ADAM JE VOJÁKEM. Dvouletý samec orla skalního Adam patří do speciální ptačí letky, která pomáhá hlídat gripeny a vojenské letiště v Časlavi před zajíci i holuby.
Foto - Evžen Pajskr

JIŘÍ KOŠŤÁK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.