Přihlásit

Opočno je i exotika Afriky (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak naložit se třemi dny volna? Vyrazit na výlet na některý zámek v kraji.

K těm nejznámějším a nejhezčím patří renesanční zámek Opočno. Vystavět ho nechal v druhé poloviny 16. století šlechtický rod Trčků z Lípy, poslední úpravy provedli Colloredo-Mansfeldové. Interiéry byly zařízeny po vzoru evropských aristokratických sídel, hospodářství nahradil uměle založený park s mnoha druhy vzácných dřevin, romantickými stavbami, oranžerií a letohrádkem.
Zámecký pán měl rád exotiku Nejsou to jen zámecké komnaty vyzdobené dobovým nábytkem, které do Opočna lákají milovníky historie. Hned úvodní expozice zavede návštěvníky do vzdálených a exotických míst světa. V etnografické hale je vystavena část sbírky, kterou na svých cestách po Africe a Severní Americe nashromáždil Josef II. Colloredo-Mannsfeld. V africké části to jsou lovecké trofeje či zbraně, americká část nabízí přehlídku šatů, obuvi, loveckých potřeb, keramiky, ale třeba i hračky indiánů.
 Sbírka orientálních zbraní obsahuje zbraně z Íránu, Turecka, Afghánistánu, Indie, Indonésie, Bali, Číny a Japonska. V loveckém sále jsou k vidění zbraně a myslivecké pomůcky, jako například mincíř na vážení zvěře, past na medvědy, sítě, kopí, kuše, lovecké tesáky či pušky. Obdiv sklízí rytířský sál, v němž je v téměř původním uspořádání z 19. století vystavena unikátní sbírka zbroje, mečů, šavlí, kopí, halaparten, dřevců, pušek, pistolí, prachovničky a jiné exponáty. V zámku si lze rovněž prohlédnout dobové oblečení služebnictva a kuriozity jako pás cudnosti či ohřívadlo do kočárů.
Do Opočna rádi míří příznivci cykloturistiky. Z Hradce Králové vede do Opočna pětadvacetikilometrová cyklotrasa přes Svinary, Krňovice, Třebechovice pod Orebem, Ledce, Očelice a Čánku. Trasa nabízí i několik dalších atraktivit, které stojí za to vidět.

***

Foto popis: Zbraně na Opočnu. Oblíbenou atrakcí Opočna jsou kanony na zámeckém nádvoří.
Foto Autor - Foto - MAFA - ARCHIV

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.