Přihlásit

Zveřejnění Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2024

Státní veterinární správa (SVS) společně s Ministerstvem zemědělství zveřejnili Metodiku kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2024 (MKZ). Jeden ze zásadních koncepčních dokumentů pro státní veterinární dozor a důležitý dokument pro chovatele hospodářských zvířat či myslivce každoročně navrhuje rozsah povinných preventivních a diagnostických úkonů, které mají předcházet vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Dokument zohledňuje vývoj nákazové situace.

Doporučeno Zveřejnění Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2024 Foto Jaroslav Vogeltanz

V souladu s veterinárním zákonem č. 166/1999 Sb., jsou stanoveny povinné preventivní a diagnostické úkony k předcházení vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, jakož i k jejich zdolávání, které se provádějí v příslušném kalendářním roce, a to včetně lhůt k jejich provedení a určuje, které z nich a v jakém rozsahu hradí z prostředků státního rozpočtu.

 

Klasický a africký mor prasat

Od nového roku se v MKZ ruší několik vyšetření v oblasti chovu skotu, prasat a koní a také zvěře. Myslivce bude přirozeně zajímat zvláště poslední oblast, kde dochází ke změnám ve vyšetřování prasat divokých na klasický mor prasat (KMP) a africký mor prasat (AMP):

- Ruší se povinnost vyšetřování prasat divokých na KMP z důvodu příznivé nákazové situace.

- Kódy pro laboratorní vyšetření AMP jsou nově rozdělené podle jednotlivých oblastí / pásem, ve kterých platí opatření v souvislosti s výskytem AMP.

V roce 2024 se změní částky vyplácené za nálezné a zástřelné u prasat divokých. Nálezné v oblasti určené v souvislosti s AMP mimořádnými veterinárními opatřeními bude sjednoceno na 2000 Kč/ks prasete divokého prasete.

Dále bude upravena výše zástřelného podle jednotlivých uzavřených pásem:

- Uzavřené pásmo I. v souvislosti s výskytem AMP – 1000 Kč.

- Uzavřené pásmo II. a II. v souvislosti s výskytem AMP – 2000 Kč.

SVS připomíná, že nadále platí povinnost zasílat žádanky o laboratorní vyšetření pouze elektronicky. Již se nebude akceptovat tištěná forma, vše se bude zpracovávat přes OIS a LabSys. Nově budou od 1. ledna 2024 i protokoly s výsledky laboratorních vyšetření zasílány také pouze elektronicky.

 

Použití antiparazitárních přípravků u spárkaté zvěře

MKZ obsahuje též podmínky cíleného antiparazitárního ošetření spárkaté zvěře v roce 2024 a postup při použití antiparazitárních přípravků, které bude v roce 2024 možné aplikovat pouze v termínu od 29. ledna do 18. února. Více informací najdete ve Světě myslivosti č. 1/2024.

 

Plné znění Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2024 najdete zde.

 

Zpracováno podle tiskové zprávy SVS ze dne 22. 12. 2023, redakce

Poslední změna: 28.12.2023 21:54

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.