Přihlásit

Testy prokázaly, že zajíci na Brněnsku uhynuli po jedu na hlodavce

Aktualizováno 15. 8. Kontrolní testy prokázaly, že některá z mrtvých zvířat nalezených v přírodě na Brněnsku uhynula na otravu jedem, který zemědělci používají na přemnožené hraboše. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je možné, že někdo přípravek Stutox, o jehož aplikaci se v posledních dnech jedná, použil nelegálně. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha úhyn považuje za nepochopitelný, protože jed má už v malém množství u zvířat vyvolávat nechutenství.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Zbytky účinné látky přípravku Stutox II prokázaly testy vzorků uhynulého zajíce a dvou bažantů z Tuřan, sdělila Andrea Güttlerová z Českomoravské myslivecké jednoty. Ráno veterináři potvrdili úhyn na tento jed také u dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku. Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství místa otrav prověří inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). "S ohledem na to, že k uhynutí zajíce je nutné požití minimálně 30 granulí přípravku Stutox II, je pravděpodobné, že přípravek byl použit nelegálně a v rozporu s návodem na použití. I při cílené povrchové aplikaci je dávka zhruba šest granulí na jeden metr čtvereční," řekl Bílý. Pokud se prokáže nelegální použití, podá ministerstvo podle svého mluvčího trestní oznámení.

Podle předsedy zemědělského svazu Pýchy by zajíc musel sežrat 40 až 60 granulí jedu, který má ale již v malém množství vyvolávat nechutenství. O Stutoxu jednal s ÚKZÚZ i výrobcem jedu. "Jak jsme byli informováni, u páté, šesté, sedmé granule začne přípravek ve vnitřnostech fungovat, vyvolává pocit zvracení a samozřejmě nepříjemné pocity a nechutenství," uvedl předseda. Je ale podle něj možné, že jed nebyl správně aplikovaný, ale že byl na hromádce. I tak by ale jed musel zajíc sežrat velmi rychle.

Podle ČTK, 15. 8. 2019, redakce

Poslední změna: 15.08.2019 19:39

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.