Přihlásit

Zabilo vlčici v Ralsku prase?

Mladou vlčici zřejmě v Ralsku na Českolipsku zabilo prase divoké. Příčinu smrti i to, zda jde skutečně o vlka, a nikoliv například o křížence psa, prověří pitva a genetická analýza. ČTK o tom informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Zdroj fotografie ČMMJ Zdroj fotografie ČMMJ

Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí. Stopy v okolí nasvědčují tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem, pravděpodobně prasetem. „Na výsledky pitvy netrpělivě čekáme. Pokud došlo skutečně k zápasu s divokým prasetem, je to další jasný důkaz, že vlci ve zdejší krajině plní svou funkci a prasata loví,“ uvedl ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek.
Podle ochránců přírody je přínosem vlka v krajině právě regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci, kteří jsou jejich převažující potravou. „Přítomnost těchto šelem tak pomáhá zlepšit stav zdejších lesů,“ dodal Pořízek.
Předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech podle Šůlové prokazují, že jejich potrava se příliš neliší od potravy saských vlků. Patnáct let trvající výzkum vlčího trusu v Německu na 6581 vzorcích ukázal, že zhruba z poloviny tvoří potravu vlků srnci, prasata jsou v jejich jídelníčku zastoupena ze 17 procent, jeleni z deseti a daňci přibližně v šesti procent. „To, že prasata divoká jsou běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá zářijová fotografie vlka nesoucího sele přímo z oblasti Kokořínska i video z fotopasti v polských Stolových horách. Ne vždy je ale vlk v těchto střetech vítězem,“ dodala Šůlová.

Podle ČTK, 29. 10. 2018, redakce

 

Poslední změna: 29.10.2018 11:43

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.