Přihlásit

Velikonoční roláda z daňčího krku

Připravte si sváteční velikonoční hostinu podle receptu Světa myslivosti!

Doporučeno Fotografie Dalibor Pačes Fotografie Dalibor Pačes

800 g daňčího krku bez kosti, 200 g tenkých plátků anglické slaniny, 3 vejce, 3 lžíce mléka, dvě šalotky, 1 velká silnostěnná červená paprika, svazek medvědího česneku, hrst hladkolisté petrželky, lžíce sádla, lžíce hladké mouky, zvěřinový vývar, mletý pepř, směs mletého zvěřinového koření, sůl

Odblaněnou, vazivových částí a tuku zbavenou daňčí zvěřinu z krku prokrojíme na plát a zlehka naklepeme, osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme najemno nasekanou petrželku, špetku pepře a sůl a na co největší pánvi usmažíme tenkou omeletu. Pracovní desku poklademe plátky anglické slaniny. Na slaninu položíme plát krku, na zvěřinu položíme vychladlou omeletu a na ni pak střídavě v pruzích narovnáme proužky červené papriky a listy medvědího česneku. Pevně srolujeme a ovážeme tenkým provázkem. V pekáči na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, vložíme roládu, podlijeme vývarem, zakryjeme vrchním dílem pekáče a v troubě předehřáté na 200 ºC zvolna pečeme asi hodinu. Podle potřeby podléváme a přeléváme výpekem. Ke konci pečení odklopíme a dopečeme do měkka a dozlatova. Upečenou roládu vyjmeme a udržujeme ji v teple. Šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, asi 10 minut povaříme, nakonec dochutíme pepřem a solí.
Roládu z daňčího krku nakrájenou na plátky podáváme s bramborovou kaší.

Tipy a rady
* Na roládu použijeme zvěřinu z mladého kusu, nejlépe z daňčího špičáka. Plát se dá prokrojit i z kýty nebo plece.
* Pokud nemáme k dispozici medvědí česnek, dobře poslouží též mladé výhonky kopřiv, baby špenát nebo nať mladé cibulky.
* Plátky slaniny klademe asi z jedné třetiny plochy přes sebe, aby na roládě po upečení vytvořily efektní souvislou vrstvu.
* Na ovázání rolády použijeme raději tenký a hladký provázek, nit se příliš zařezává do slaniny a zvěřiny.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.