Přihlásit

Ve Skotsku hrozí zákaz dovozu a vývozu loveckých trofejí: znamenalo by to zánik 4 tis. pracovních míst

Odbor životního prostředí, potravin a venkova ve Velké Británii zahájil jednání o zákazu dovozu a vývozu loveckých trofejí. Jen ve Skotsku by to znamenalo zánik 4 000 pracovních míst, která jsou závislá na lovu jelenů, a britská ekonomika by přišla o 180 milionů liber ročně. Odborný časopis Fieldsports Journal proto na svém facebookovém profilu vyzval čtenáře, aby napsali dopis ministrovi a požádali ho o zvážení zákazu.

Doporučeno Zdroj fotografie FB Fieldsports Journal Zdroj fotografie FB Fieldsports Journal

Ve Skotsku se ročně střílí přibližně 20 000 jelenů. Většinu z nich loví zahraniční hosté. Pokud by došlo k zákazu vývozu trofejí, nebude možné dále zaměstnávat lovecké průvodce a další personál, který zajišťuje loveckým hostům zázemí.
Odborný časopis Fieldsports Journal proto na svém facebookovém profilu nabádá čtenáře, aby napsali dopis ministrovi a požádali ho o zvážení zákazu vývozu trofejí.

Kontrolovaný lov zajišťuje přežití mnoha živočišným druhům a obživu místním komunitám
Časopis nabídl i vzorový e-mail, který mohou čtenáři pro komunikaci s ministrem využít. Jako argument pro zachování sportovního lovu uvádí množství pracovních míst, které poskytuje, ale i fakt, že díky kontrolovanému lovu je zajištěna ochrana mnoha živočišným druhům nejen ve Skotsku, ale například i v afrických státech: „Sportovní lov je vědecky prokázanou pozitivní složkou moderní ochrany, která poskytuje nespočet pracovních míst ve Velké Británii a v zahraničí. Studie ukazují, že mnoho lovných druhů zvířat by již vymřelo, kdyby nebylo příjmu přímo generovaného jejich lovem,“ argumentuje časopis ve vzorovém e-mailu.
„Zákonodárci, vědci, ochránci přírody i obchodníci by měli spolupracovat na podpoře sportovního lovu, který je trvale udržitelný a poskytuje ekonomický rozvoj pro místní komunity prostřednictvím zachování jejich přírodního dědictví.“
„Sportovní lov je důležitou součástí moderní ochrany. Zákazem dovozu a vývozu loveckých trofejí urychlí Británie konec přírodního světa, jak jej známe,“ shrnuje své obavy autor dopisu.

Podle FB Fieldsports Journal, 10. 11. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.