Přihlásit

Ve Skotsku došlo k úpravě legislativy, která umožní intenzivnější lov spárkaté zvěře

Britská asociace pro střelbu a ochranu přírody (BASC) oznámila, že první tři legislativní změny významné pro chov spárkaté zvěře ve Skotsku vstoupily v platnost ke konci října. Došlo k tomu po konzultacích se skotskou vládou probíhajících od začátku roku 2023. První ze změn je, že od 21. října 2023 byla zrušena omezená doba lovu samců všech druhů jelenovitých (jelen evropský, daněk evropský, sika, srnec obecný). Znamená to, že jejich odstřel nyní ve Skotsku může probíhat po celý rok.

Doporučeno Ve Skotsku došlo k úpravě legislativy, která umožní intenzivnější lov spárkaté zvěře Foto basc.org.uk

Přestože BASC byla proti tomuto návrhu, uznává, že může odstranit určité překážky v managementu populací jelenovitých. BASC však i nadále prosazuje, aby v zimních měsících bylo prioritou dosažení plánovaného odstřelu holé zvěře. Cílem skotské vlády je snížit škody působené zvěří při obnově lesa a celková redukce stavů zvěře. Protiargumenty však upozorňovaly na to, že opatření může mít naopak kontraproduktivní účinek, kdy subjekty hospodařící se zvěří kvůli němu mohou zanedbávat odstřel samičí zvěře, jejíž redukce má hlavní vliv na dynamiku celkové populace.

Noční lov a minimální hmotnost střel

Druhá změna se týká legalizace termovizí a zaměřovacích dalekohledů s nočním viděním pro lov spárkaté zvěře v noci. Ty je nyní povoleno používat na základě licence s účinností od listopadu 2023.

V neposlední řadě bylo ve Skotsku rozhodnuto o snížení minimální hmotnosti střely povolené k legálnímu lovu jelena evropského, siky a daňka evropského.

Povolená minimální hmotnost střely byla snížena ze 100 grainů na 80 grainů. Účelem změny, která vstoupila v platnost také letos od listopadu, je umožnit lovcům používat při lovu uvedených druhů zvěře náboje ráže .243 Win. a podobné se střelami bez obsahu olova.

Podle basc.org.uk a countydeerstalking.co.uk, red.

Poslední změna: 06.12.2023 8:40

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.