Přihlásit

Ve Skotku vyhlásili válku norku americkému, pomáhají i dobrovolníci

Sdružení proti invazivním druhům ve skotském Perthshiru vyzvalo obyvatele, aby přispěli k vyhnání nepůvodního norka amerického. Speciální hlídky složené z dobrovolníků pomohou hledat pobytové znaky norků v okolí vodních toků. Norci budou odchyceni do pastí a usmrceni.

Doporučeno Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„Tato roční doba je pro naši práci s norkem kritická,“ řekl Mark Purmann-Charles, koordinátor projektu. „Potřebujeme norky zvládnout, než budou mít mláďata. Jedna samice norka je schopná ulovit na 4 km úseku řeky 100 hryzců za tři až čtyři měsíce, po které krmí svá mláďata. To představuje deset kolonií hryzců vodních. Často tedy zničí celou místní populaci.“
„Už jsme měli pár fantastických dobrovolníků, kteří pomohli projektu, ačkoliv jsme vždy toužili tuto síť dále rozšířit,“ dodal Purmann-Charles.
Jako dobrovolníci se uplatňují místní komunitní skupiny i školy. Mohou pomoci tím, že budou sledovat speciální tunel s jílovou podložkou. Každý druhý týden zkontrolují stopy v jílu. Tunely budou umístěny v povodí řek.
Jakmile se zjistí přítomnost norka, instaluje se k tunelu živolovná past. Po odchytu je norek šetrně usmrcen.

„Na základě naší předchozí práce jsme shromáždili mnoho informací o chování norků, nejpravděpodobnějších místech pro rozmnožování a nejvhodnějších stanovištích. Díky znalostem můžeme zaměřit úsilí na tyto oblasti, abychom dosáhli maximálního dopadu na počet norků a zajistili ochranu původním druhům,“ uzavřel profesor Xavier Lambin z Univerzity v Aberdeen.

  • Norek americký byl dovezen do Skotska z USA pro kožedělný průmysl ve 30. letech minulého století. Některým jedincům se podařilo z farem uniknout, jiní byli záměrně vypuštěni. Norek se během desetiletí stal součástí volné přírody.
  • Je potravní oportunista a zdatný lovec. Spokojí se tedy s jakoukoliv kořistí, která je k dispozici, a často loví víc, než potřebuje. Jeho přítomnost má ničivý vliv na původní druhy, zejména ptáky hnízdící na zemi a hryzce vodní.
  • Je velmi úspěšným kolonizátorem nových oblastí. Při hledání nového území může cestovat na velké vzdálenosti (až 80 km).

 Podle thecourier.co.uk, 20. 2. 2019, redakce

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Poslední změna: 22.02.2019 8:53

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.