Přihlásit

V Krkonoších začal platit zákaz vstupu na 19 cest kvůli jelenům

V Krkonošském národním parku (KRNAP) začal 1. prosince platit dočasný zákaz vstupu na některé turistické cesty kvůli přezimování jelení zvěře. Zákaz vstupu na 19 lesních cest platí do 30. dubna, informoval ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. 

Doporučeno V Krkonoších začal platit zákaz vstupu na 19 cest kvůli jelenům Foto Jaroslav Vogeltanz

K přezimování jelení zvěře slouží na území KRNAP 18 přezimovacích obor a krmelišť, jsou většinou v údolích. Na české straně Krkonoš žije 650 jedinců jelena lesního.

„Pokud v zimě nemá ve volné přírodě dostatek potravy, působí škody v lese, především na přirozeném zmlazení. Jako prevence těchto škod v Krkonoších slouží přezimovací obůrky, ve kterých je zvěř v zimě uzavřena,“ uvedl Drahný. Oplocená shromaždiště jelení zvěře začala vznikat také proto, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy v létě do hor a v zimě do podhůří.

Správci KRNAP zvěř soustředěnou v ohrazených místech přes zimu přikrmují a kontrolují její zdravotní stav. Přezimovací obory provozuje Správa KRNAP více než dvacet let. „Aby měla jelení zvěř klid, na 19 cestách vedoucích v těsné blízkosti nebo skrz tyto obůrky a krmeliště vydává Správa KRNAP každoročně v zimním období zákaz vstupu,“ vysvětlil Drahný.

Zákaz vstupu se týká například přezimovacích obůrek v lokalitách Fišerova rokle, Vysoký břeh či Čermákova cesta. „Přezimovací obůrky jsou vybudovány v odlehlých koutech hor, a tudíž i cesty, kterých se toto omezení dotýká, jsou z hlediska cestovního ruchu okrajového významu,“ uvedl Drahný. Jejich kompletní seznam je na webu národního parku.

ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.