Přihlásit

Umělá inteligence v Británii umožnila průlom ve sledování divoké přírody

Britští výzkumníci vyvinuli soubor kamer a mikrofonů ovládaných umělou inteligencí (AI), která dokáže identifikovat desítky druhů zvířat a ptáků a monitorovat jejich pohyby v divoké přírodě. Tato technologie by měla pomoci vyřešit rostoucí problém s ochranou biodiverzity v Británii, napsal list The Guardian.

Doporučeno Umělá inteligence v Británii umožnila průlom ve sledování divoké přírody Foto www.pixabay.com

Kamery a mikrofony byly testovány na třech místech. Zachytily zvuky a obrazy, z nichž počítače dokázaly identifikovat konkrétní druhy a zakreslit jejich polohy. Umělá inteligence rozpoznala desítky ptáků podle jejich zpěvu, a lišky, jelení zvěř, ježky či netopýry lokalizovala a určila pomocí analýzy, se kterou jí nepomáhal žádný výzkumník.

„Klíčovým bodem je rozsah operace,“ řekl Anthony Dancer, odborník na ochranu přírody z Londýnské zoologické společnosti (ZSL). „Zachytili jsme desítky tisíc souborů dat a tisíce hodin zvuku z těchto testovacích míst a identifikovali v nich různé živočichy. S lidskými pozorovateli bychom to nikdy nemohli dělat v takovém měřítku. Jen umělá inteligence to umožnila,“ dodal.

Pro projekt byly vybrány pozemky vedle železničních tratí v Barnes, Twickenhamu a Lewishamu v Londýně. Tyto lokality, které vlastní společnost Network Rail, jsou oploceny, aby se zabránilo lidem v přístupu na trať, a zřídkakdy je tak někdo navštíví. Network Rail vlastní více než 52 000 ha pozemků a mnoho z těchto oblastí hraje klíčovou roli při ochraně různorodosti života.

„Vezměme si ptáky jako je pěnice černohlavá, kos černý a sýkora koňadra,“ řekl Neil Strong, manažer strategie biodiverzity v síti Network Rail. „Všechny tři druhy potřebují zdravé prostředí – včetně dostatečného množství potravy – a všechny tři byly detekovány umělou inteligencí z akustických signálů, které naše senzory zachytily na třech testovacích místech. To je povzbudivé a poskytuje důležité poznatky pro měření různorodosti života v budoucnosti,“ dodal.

Další tvorové určení umělou inteligencí zahrnovali mimo jiné šest druhů netopýrů, včetně netopýra hvízdavého. „Netopýři pravděpodobně využívají železniční mosty k odpočinku," řekl Dancer. "Takže pokud můžeme získat podrobnější informace o přesných místech jejich hnízdění pomocí monitorů s umělou inteligencí, můžeme je ochránit," dodal.

Tento bod zdůraznil i Strong. „V minulosti jsme museli odhadovat místní populace volně žijících živočichů, například jezevců, podle padlin ležících u tratí nebo silnic. Novým způsobem získáme mnohem lepší představu o velikosti jejich populací,“ dodal.

ZSL a Network Rail plánují nově rozšířit použití monitorů s umělou inteligencí na další oblasti. Hlavním cílem projektu bylo ukázat, že technologie vedená umělou inteligencí může být využívána k průzkumu přírody. Ukáže lidem, jaké druhy se kde pohybují, a pomůže jim vytvořit lepší strategie jejich ochrany.

Podle ČTK, 15. 8. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.