Přihlásit

U divočáka dovezeného z Německa byl nalezen svalovec

V České republice byl po roce a půl zjištěn výskyt nebezpečného parazita svalovce u prasete divokého. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) v Praze potvrdilo přítomnost larev u divočáka dovezeného z Německa do zvěřinového závodu v Karlovarském kraji. Státní veterinární správa (SVS) při této příležitosti připomíná povinnost vyšetřovat všechnu ulovenou i dovezenou černou zvěř na výskyt trichinel.

Doporučeno U divočáka dovezeného z Německa byl nalezen svalovec Foto Jaroslav Vogeltanz

Nakažený divočák byl součástí zásilky 62 kusů dovezených do zvěřinového závodu na Karlovarsku. Provozovatel splnil svou povinnost a příjem zásilky řádně ohlásil místně příslušné krajské veterinární správě. Ta následně hned po příjmu zásilky odebrala v rámci veterinární prohlídky vzorky a ty odeslala k vyšetření do SVÚ. Ten 19. prosince potvrdil přítomnost larev svalovce ve vzorcích jednoho kusu černé zvěře. Jeho tělo bylo zlikvidováno v asanačním podniku.

„V České republice jsou dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Za prvních deset měsíců letošního roku bylo vyšetřeno zhruba 176 500 prasat divokých,“ dodal.

K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V loňském roce byl potvrzen jeden případ u vzorku divočáka dovezeného z Polska, v roce 2021 dva případy, v roce 2020 se neobjevil ani jeden případ. Od roku 2014 se monitoring výskytu trichinel provádí také u uhynulých či utracených lišek a psíků mývalovitých. V roce 2022 byly pozitivní dva kusy ze zhruba 2 560 odebraných vzorků.

Podle tiskové zprávy SVS ČR, 21. 12. 2003, red.

 

 

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.