Přihlásit

SVS vyhlásí nová opatření kvůli AMP na Zlínsku

Státní veterinární správa (SVS) vyhlásí nová opatření v souvislosti s výskytem afrického moru prasat v okrese Zlín. Budou se týkat jak chovů domácích prasat, tak černé zvěře.

Doporučeno SVS vyhlásí nová opatření kvůli AMP na Zlínsku

Ilustrační foto: Jaroslav Vogeltanz

V reakci na nález sedmi uhynulých prasat divokých mimo oblast ohraničenou pachovými a elektrickými ohradníky nařídí SVS obcím v celém Zlínském kraji provedení soupisu malochovů domácích prasat. Ve vymezené oblasti, kde k novým nálezům nakažených divočáků došlo, bude dočasně zakázán či velmi omezen lov prasat divokých, aby se snížilo riziko šíření nákazy. Malochovatelům prasat v této oblasti bude nařízeno do konce ledna prasata porazit.

Pracovního jednání k aktuální situaci související s výskytem AMP uspořádaného 5. ledna se zúčastnilo několik desítek osob. Kromě představitelů SVS šlo také o zástupce Ministerstva zemědělství v čele s ministrem Jiřím Milkem, Zlínského kraje, Policie ČR, mysliveckých i chovatelských organizací. Účastníci se shodli na tom, že nejen z důvodu snížení rizika šíření nebezpečné nákazy je nutné radikálně zredukovat počty prasat divokých v celé ČR.

V České republice jsou stavy prasat divokých násobně vyšší, než by měly být, proto je absolutně nutné je snížit," uvedl ministr zemědělství Jiří Milek. „Ministerstvo zemědělství a SVS proto ve spolupráci s dalšími subjekty usilovně hledají nástroje, které budou lovce k intenzivnímu lovu divočáků motivovat," dodal ministr. Nutná je podle něj také úprava legislativy, která zjednoduší zásah státu v případě podobných krizových situací.

Zavlečení nákazy do jakéhokoliv chovu domácích prasat by bylo obrovským problémem pro všechny chovy. Legislativa totiž nerozlišuje, zda se nákaza dostala do malochovu či velkochovu a přineslo by to obrovské problémy," zdůvodnil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád, proč orgány veterinárního dozoru usilují o to, aby se v oblasti s výskytem nákazy nacházely pouze registrované chovy. Ty jsou totiž, na rozdíl od neevidovaných malochovů, pod veterinárním dozorem a musí také plnit přísné podmínky biologické bezpečnosti. Naopak jejich dodržování v neevidovaných malochovech nelze zcela uhlídat, proto představují velké riziko.

Během jednání došlo mimo jiné také k dohodě s Policií ČR, že v případě potřeby i letos policejní odstřelovači budou moci pomáhat myslivcům s lovem černé zvěře. V nejvíce rizikové oblasti uvnitř ohradníků se již téměř divočáci nevyskytují. Pokud k nasazení policejních ostřelovačů dojde, šlo by o jiné katastry, v nichž je populace divočáků početná a nedaří se ji dostatečně redukovat.

Aktuální informace o AMP naleznete také na webovém portálu www.africkymorprasat.cz

Podle TZ MZe (5. 1. 2018), red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.