Přihlásit

Pytláci na Kypru na podzim ulovili přes 435 000 tažných ptáků

Organizované skupiny pytláků na Kypru loni na podzim ulovily 435 000 tažných a zpěvných ptáků. Na základě pozorování to ve své zprávě uvedla organizace BirdLife Cyprus. Pytláci opeřence prodávají majitelům restaurací a ptáci pak v pokrmu zvaném ambelopulia končí jako pochoutka na talířích, napsal deník The Guardian.

Doporučeno Pytláci na Kypru na podzim ulovili přes 435 000 tažných ptáků Foto birdlifecyprus.org

Počet upytlačených ptáků loni na podzim oproti roku 2022 stoupl o 90 000, celkově je ale metoda lovu do sítí na ústupu. Ve srovnání s rokem 2002 počty takto zabitých ptáků klesly o 88 procent, uvedla organizace na ochranu ptactva. Loňský nárůst úlovků ochránci připisují propouštění mezi strážci parků a policisty na Kypru, kteří tak nemají kapacity pro dohled nad postiženými oblastmi.

Pytláci používají návnady a reproduktory hrající ptačí zpěv, aby přilákali drobné ptáky, jako jsou vrabci nebo rorýsi, k usednutí na křoví. Tam je pak loví pomocí jemných sítí nebo na větve pokryté lepidlem. Z těch potom ulovené ptáky strhávají a prodávají je do restaurací, popisuje metodu The Guardian.

Ochranáři v pastích našli celkem 157 druhů pták, chytly se i poštolky, kukačky a sovy. Zpráva uvádí, že devadesát z těchto druhů směrnice Evropské unie o volně žijících ptácích považuje za prioritně chráněné.

Kypr zakázal lov zpěvných ptáků za účelem konzumace lidmi v roce 1974. Před 20 lety končily ročně v restauracích asi dva miliony zpěvných ptáků, v 90. letech 20. století to ale bylo i deset milionů ptáků. Podle organizace BirdLife už dnes nejde o tradiční zvyklost, ale o „průmyslový byznys“.

ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.