Přihlásit

První případ AMP na Slovensku!

Statní veterinární a potravinová správa Slovenské republiky informovala o prvním výskytu afrického moru prasat na území Slovenska. Nákaza byla zjištěna u drobnochovatele prasat obci Strážne (okres Trebišov) na východě země v blízkosti hranic s Maďarskem.

 

Doporučeno První případ AMP na Slovensku!

Nález byl potvrzen na základě laboratorního vyšetření biologického materiálu v národní referenční laboratoři, kde byl prokázán původce nákazy.
Regionální veterinární a potravinová správa Trebišov nařídila opatření v souladu s Nařízením vlády 277/2003 (utracení zvířat v chovu), vytýčila tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dohledu 10 km od ohniska nákazy. Chovatelům v těchto pásmech budou nařízena další veterinární opatření k zabránění šíření nákazy. Na 26. července 2019 bylo do Trebišova svoláno zasedání národní expertní skupiny pro AMP, která se bude situací zabývat.
Oblast, kde byl nález potvrzen, těsně sousedí s oblastí v Maďarsku, kde se AMP vyskytuje již několik měsíců.
Podle www.svps.sk, 25. 7. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.