Přihlásit

Podle studie je v Německu až 1400 teritorií, která mohou být osídlena vlky

Na rozdíl od dřívějších předpokladů existuje podle nových studií výrazně více území, která jsou potenciálně vhodná pro život vlků. Co to ale znamená?

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Téměř celé území Německa je potenciálně vhodné pro život vlků. Vyplývá to z výsledků studie zadané Federální agenturou pro ochranu přírody (BfN). Podle vědců je třeba očekávat, že vlk se jako přizpůsobivý druh může usadit v mnoha částech Německa a migrovat přes další oblasti.

Podle modelu může vlk žít v zemědělské krajině i v horách
Podle analýz lze předpokládat, že v Německu je vhodný životní prostor pro přibližně 700 až 1400 vlčích teritorií. Na základě tohoto předpokladu by teritoria zabrala územní o velikost kolem 200 čtverečních kilometrů. Podle vědců byl zatím maximální předpokládaný počet kolem 400 teritorií. Důvodem nárůstu je mimo jiné zjištění ze Saska, že na rozdíl od dřívějších předpokladů mohou vlci kolonizovat čistě zemědělskou krajinu, pokud zde naleznou i možnost úkrytu. Model jako vhodné vlčí lokality klasifikuje také nižší horské i vysokohorské oblasti. Nížiny na severu byly u starších modelů vyhodnoceny jako nevhodné. Současná studie však ukazuje, že i zde by mohli vlci žít, zejména v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Městské aglomerace, jako jsou v Severním Porýní-Vestfálsku, a velká města jako Hamburk a Berlín jsou považovány za nevhodné.

Cílem studie není dosáhnout odhadovaného počtu teritorií
BfN zdůrazňuje, že současná studie by neměla sloužit jako předpověď, ani jako cíl, kam až by se měla vlčí populace rozšířit. Vědci nicméně doporučují, aby oblasti, které ještě nebyly osídleny vlky, byly na tuto možnost připraveny. To se týká zejména účinných ochranných opatření pro pastvu zvířat. Lze předpokládat, že vlci se nejprve usadí v nejvhodnějších oblastech a poté „postupně expandují do oblastí, které jsou méně vhodné z hlediska stanoviště, ale také nabízejí krytové možnosti a odpovídající potravní nabídku“.
Podle jagderleben.de, 6. 5. 2020, redakce

Poslední změna: 07.05.2020 7:48

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.