Přihlásit

Poblíž lipenské přehrady vzniká nový chov zubrů

První dvě samice zubra evropského byly včera vypušteny do rezervace poblíž lipenské přehrady. Stanou se základem stáda, které budou tvořit zubři z několika českých chovů. Zvířata jsou součástí velké výměny těchto vzácných kopytníků, do které jsou zapojeny celkem čtyři kraje.

Doporučeno Poblíž lipenské přehrady vzniká nový chov zubrů Ilustrační foto Česká krajina o.p.s. / Michal Kopping

„Cílem rozsáhlé výměny a převozů zvířat je vytvořit na Lipně stádo, které bude geneticky různorodé. Proto základní skupinu vytvoří zubři z několika českých chovů,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která probíhající výměnu koordinuje. „Zubři se na Lipně připojí ke stádu divokých koní, které bylo na jih Čech převezeno v loňském roce z milovické rezervace,“ doplnil.

Dvě zubří samice byly 4. března odchyceny v oboře Židlov v Libereckém kraji. „Odchycena byla jedna dvouletá a jedna tříletá samice,“ upřesnil Miroslav Zikmund z Vojenských lesů a statků, které oboru spravují. Tam již koncem února přijeli na výměnu dva býci z rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice ve Středočeském kraji. V příštích týdnech na Lipno přijedou ještě dvě další samice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji a zubří býk ze středočeských Milovic. 

Nově založené zubří stádo na Lipně by mělo mít během jara pět členů, kteří založí novou chovnou skupinu. „Zubři byli po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhubeni člověkem a přežili jen díky chovu v zajetí. Od 50. let 20. století se vracejí zpátky do přírody. Kromě volné přírody jsou pro jejich záchranu důležité i podobné rezervace, jako vzniká na Lipně,“ vysvětlil Dalibor Dostál.

Rezervace u lipenské přehrady vznikla loni na jaře na místě bývalého golfového hřiště, založila ji společnost Jihočeské ekofarmy. Rozkládá se na ploše více než 20 hektarů. V Jihočeském kraji v současné době existují tři rezervace velkých kopytníků. První vznikla u Třeboně na Jindřichohradecku, druhá právě na Lipně loňským příjezdem divokých koní a třetí na přelomu loňského a letošního roku v Novohradských horách. Obecně prospěšná společnost Česká krajina na těchto projektech spolupracuje. Nejznámější prostor, který Česká krajina využívá, je ve středočeských Milovicích v lokalitě bývalého vojenského prostoru, kde se na rozloze více než 200 hektarů pohybují stáda divokých koní, praturů a zubrů.

Podle TZ Česká krajina a ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.