Přihlásit

Nový zákon o zbraních a střelivu schválil i Senát

Senát Parlamentu ČR 6. března schválil nový zákon o zbraních a střelivu, který zpřísňuje některá ustanovení a aktualizuje je pro lepší integraci s digitálními registry. Pro novelu hlasovalo 66 ze 75 přítomných senátorů. Zákon, který na rozdíl od původní vládní předlohy zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek, ještě posoudí prezident.

Doporučeno Nový zákon o zbraních a střelivu schválil i Senát Foto facebook Senátu Parlamentu ČR

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) senátorům řekl, že nový zákon kvůli digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi nabyde účinnosti až od roku 2026. Kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zabil 14 lidí a 25 lidí zranil a následně zastřelil i sebe, mají být ale některé pasáže ještě letos zahrnuty dílčí novelou do stávajícího zákona.

Návrh zákona byl schválen ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Zahrnuje například to, že papírové zbrojní průkazy či licence nahradí elektronická oprávnění k používání zbraní v centrálním zbraňovém registru. Novela zavádí další kategorie zbraní či má zejdnodušit strukturu zbrojních oprávnění, a do budoucna má povolit pouze držitelům zbrojního průkazu pořízení zbraně typu flobert.

Z dobrovolného povinným se má podle ministra stát hlášení o podezřelém chování držitelů nebo nabyvatelů zbraní. Kromě prodejců by se mělo vztahovat i na majitele střelnic, uvedl ministr Rakušan. Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika. Podle ministra toto oprávnění nebude možné používat svévolně, ale bude muset být odůvodněné a bude možné jej přezkoumat soudně. Podnět k zajištění zbraně by mohli dát i starostové nebo ředitelé škol.

Nový zákon zkracuje lhůty pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní a zahrnuje možnost policie případně nařídit tuto prohlídku kdykoli. Dílčí novela by mohla zavést povinné specializované psychologické vyšetření pro nové žadatele o zbrojní oprávnění, případně o tom bude moci rozhodnout vláda na základě zmocnění podle nového zákona. Platný zákon psychologický posudek nevyžaduje, nutné je jen doložení zdravotní způsobilosti žadatele. Praktický lékař, který tuto způsobilost osvědčuje, si pouze může vyžádat také posudek psychologa. Senátorka Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09 po několikahodinové debatě neprosadila zavedení povinných psychotestů pro nové a opětovné žadatele zbrojních průkazů.

Podle šéfa senátorského klubu SEN 21 a Piráti Václava Lásky je úkolem politiků držení zbraní zčásti limitovat, zčásti stanovit přísnější pravidla. Na držení krátkých zbraní má podle něj veřejnost právo, velké pochybnosti má ale u samonabíjecích dlouhých zbraní. „Čím méně zbraní, tím menší zločinnost? Je to naopak,“ oponoval mu senátor za ODS Tomáš Töpfer. Bezpečnost země má být zaručena dobře fungující policií a armádou. Chci, aby obranu zajišťoval stát, proto i stát vznikl. Nevím, proč by měl někdo na svou obranu držet celou řadu zbraní,“ tvrdila Senátorka Marvanová, která se při konečném hlasování zdržela, stejně jako Marek Hilšer a Václav Láska.

Senátoři, kteří mají k pravidlům pro držení zbraní v Česku takové výhrady, že nový zákon nemohli podpořit, byli ale ve výrazné menšině. Hlasování se jich zdrželo osm, jedna senátorka hlasovala proti návrhu.

Podle ČTK a lidovky.cz, red.

Poslední změna: 07.03.2024 15:10

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.