Přihlásit

Na Zlínsku zvýší zástřelné za ulovené divočáky

Ministerstvo zemědělství upravilo ve spolupráci se Státní veterinární správou opatření zavedená v reakci na výskyt afrického moru prasat. S účinností od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každé odstřelené prase divoké nad 50 kg 8000 Kč, za menší kusy 4000 Kč. Od pondělí 22. ledna se do odstřelu znovu zapojí i Policie ČR.

Doporučeno Na Zlínsku zvýší zástřelné za ulovené divočáky

Foto: Jaroslav Vogeltanz

Myslivci jsou jediná skupina, která může zásadně a dlouhodobě snížit populaci prasat divokých, chceme je proto motivovat, aby se do lovu zapojili ještě více. Pro boj s africkým morem prasat je to naprosto zásadní," řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Od 19. ledna dostanou lovci v celém okrese Zlín za každý ulovený kus s hmotností do 50 kg 4000 Kč, za kus nad 50 kg pak 8000 Kč. Současně zůstává v platnosti i kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1000 Kč za sele, 2000 Kč za lončáka a 3200 Kč za dospělý kus.

Zvyšuje se i zástřelné za každé prase divoké ulovené v zóně intenzivního lovu. Nově tam lovci za každý kus dostanou 2000 Kč.

Od stejného data se zvyšuje i nálezné za uhynulá divoká prasata. V okrese Zlín bude ve výši 5000 Kč, v zóně intenzivního lovu 3000 Kč a ve zbytku republiky vzroste z dosavadních 1000 na 2000 Kč.

Do odstřelu prasat na Zlínsku se znovu zapojí i Policie ČR, speciálně proškolení policisté budou na Zlínsku působit od pondělí 22. ledna 2018.

Aktuální informace o AMP naleznete také na webu www.africkymorprasat.cz

Podle tiskové zprávy MZe (18. 1.2018), David Vaca

 

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.