Přihlásit

Na dálnicích se ročně stane přes 460 nehod se zvěří, podzim je rizikový

Na českých dálnicích se ročně stane přes 460 nehod se zvěří. Podíl takových kolizí na dálniční nehodovosti činí 13,4 procenta, což je víc než na všech ostatních silnicích dohromady. Kvůli vysoké rychlosti a silnému provozu jsou střety na dálnicích závažnější a vzniká při nich dvojnásobná majetková škoda ve srovnání se silnicemi nižších tříd. V tiskové zprávě to dnes uvedla Česká kancelář pojistitelů s odkazem na data Portálu nehod od roku 2010. Podzim je přitom kvůli snížené viditelnosti, brzkému stmívání a nepřízni počasí rizikovým obdobím, varuje analýza.

Doporučeno Foto PČR KŘP Jihomoravského kraje Ilustrační foto. Foto PČR KŘP Jihomoravského kraje

Na silnicích nižších tříd se srážky se zvěří podílí na 10,8 procenta nehod. „Zatímco na okresce to většinou odnesou rozbité reflektory nebo pomačkaný plech, na dálnicích škody dosahují řádu vyšších desítek tisíc korun,“ uvedli autoři analýzy. Průměrná škoda na všech českých silnicích podle nich činí 44 637 Kč, průměrná škoda při nehodách se zvěří na dálnicích činí 77 897 Kč. „Řešením vedoucím k snížení počtu nehod je oplocování dálnic. To dokáže eliminovat riziko střetu se zvěří až o 90 procent,“ míní Petr Jedlička z České kanceláře pojistitelů.

Nejvíc nehod se zvěří se i díky vysoké hustotě dálniční sítě stane ve Středočeském kraji. Ročně jde o 208 případů. Nejrizikovější je rovný úsek dálnice D10 poblíž Benátek nad Jizerou, který od pole a lesa dělí pouze odvodňovací strouha. Podobně je na tom D10 u Pískové Lhoty a také D4 u Mníšku pod Brdy. Podle podílu nehodovosti se zvěří k celkovému počtu dálničních nehod patří první místo Zlínskému kraji, kde se takto odehraje více než třetina nehod. Za Zlínským krajem následují Liberecký kraj s podílem 33 procent a Moravskoslezský kraj s 20,4 procenta nehod, vyplývá z analýzy.

Kromě podzimu jsou rizikovým obdobím i jarní měsíce, což souvisí s rozmnožovacím cyklem a zvýšenou aktivitou spárkaté zvěře. Celoročně dominují nehodám střety s jeleny, na podzim s prasetem divokým. Na silnicích nižších tříd se auto se zvířetem nejčastěji srazí ráno nebo večer, na dálnici je to naopak nejčastěji v noci a nad ránem.

ČTK

Poslední změna: 07.11.2023 12:22

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.