Přihlásit

Myslivci střelili 229 000 divočáků za kalendářní rok 2019

Myslivci loni podle předběžných údajů Státní veterinární správy ulovili přes 229 000 divočáků, meziročně o 58 procent více. V loňském roce se musela podle myslivců prasata divoká více pohybovat, protože rostliny nebyly po delším období tak plodné. Loni se myslivcům nejspíš povedly rekordní odstřely zvěře obecně, sdělila ČTK Andrea Güttlerová za Českomoravskou mysliveckou jednotu. Oficiální čísla však budou až v dubnu, po skončení mysliveckého roku, za který se vedou myslivecké statistiky.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Množství ulovené zvěře je uvedeno za kalendářní rok 2019, nikoliv za rok myslivecký (pozn. redakce)!

Rok 2019 byl rekordní v lovu divočáků i ostatních druhů spárkaté zvěře
Veterináři nemají přímo statistiku ulovených prasat, ale jen počtů vzorků, které jim povinně lovci posílají na vyšetření kvůli parazitu svalovci. „Za kalendářní rok 2019 bylo uloveno více prasat oproti roku 2018. Pravděpodobně půjde o rekordní rok, co se odstřelu týká, nejen černé zvěře. Hlavním důvodem vysokého odstřelu je snaha myslivců o snížení stavů spárkaté zvěře, zejména ale stavů prasat divokých. K tomu přispělo i to, že po několika letech nebyl semenný rok a divočáci byli více v pohybu. Rozhodně lze potvrdit, že odstřelem více než 230 000 kusů ke snížení stavů došlo,“ sdělila Güttlerová.

Nyní ale podle ní začíná období metání selat, což stavy divočáků opět skokově navýší. „Navíc díky současnému způsobu zemědělského hospodaření mají divočáci ideální podmínky ve velkých lánech řepky, kukuřice a pšenice. Úmrtnost selat je téměř nulová. Všude je dostatek potravy a zároveň nerušeného života v polích. Mírné zimy také významným způsobem podporují stavy prasat divokých,“ dodala Güttlerová.

Pomohla by také možnost přímého prodeje většího množství zvěřiny
Velkým problémem pro snižování stavů divokých prasat odstřelem jsou podle ní současné výkupní ceny divočáků. „Ceny jsou tak nízké, že sotva pokryjí náklady spojené s lovem,“ uvedla. Myslivci by uvítali další motivaci od státu, kromě již v současnosti vyplácených příspěvků za odstřel divočáků, které činí 2000 korun za každé prase nad průměr odstřelu za předchozí tři myslivecké roky. „Nabízí se podpora státu při úpravě současné legislativy v případě přímého prodeje zvěřiny tzv. ze dvora a také dotační programy na zřizování malých bouráren zvěřiny u mysliveckých spolků,“ sdělila Güttlerová.

Podle ČTK 9. 2. 2020, redakce

Poslední změna: 10.02.2020 10:31

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.