Přihlásit

Mistrovství Evropy preparátorů 2018

  • Autor: David Vaca

Pořadatelé mysliveckého veletrhu Die Hohe Jagd & Fischerei 2018 dali u příležitosti 30. ročníku této akce návštěvníkům pěkný dárek: po šesti letech zařadili do doprovodného programu soutěž špičkových preparátorů. Po světových preparátorských šampionátech, které se konaly v rámci salcburského veletrhu v letech 2008 a 2012, se letos ve dnech 18.–25. února stala jedna z hal výstaviště dějištěm otevřeného mistrovství Evropy preparátorů (ETC® – European Taxidermy Championships).

Doporučeno Mistrovství Evropy preparátorů 2018

Byla to hala 5, v níž bylo v průběhu celého veletrhu vystaveno téměř 370 nejrůznějších preparátů, které do soutěže přihlásilo 253 účastníků z 33 států celého světa. Pořadatelé ohlásili, že jde o nový rekord v počtu soutěžních exponátů i jejich tvůrců. Většina preparátů byla rozmístěna na řadách stolů, další pořadatelé zavěsili na stěny a ty největší stály na zemi.

Titul „Best of Europe“, který se dá volně přeložit jako mistr Evropy, udělovala mezinárodní porota složená ze zkušených preparátorů v šesti kategoriích v tzv. mistrovské třídě. Letošními evropskými šampiony se stali:

– Zombor Pünkösti (Maďarsko) – kategorie Ptáci,

– Daniel Salzer (Německo) – kategorie Savci,

– Haraldur Olafsson (Island) – kategorie Ryby,

– Jan Panninger (Německo) – kategorie Plazi a obojživelníci,

– Bo Wessman (Švédsko) – kategorie Rekonstrukce / Vědecké modely,

– Krisztián Albert (Maďarsko) – kategorie Kostry.

Zvláštní cenu poroty za nejlepší exponát získal mistr Evropy v kategorii Savci Daniel Salzer, který se prezentoval preparátem primáta chápana hnědohlavého.

Vystavené preparáty byly označeny štítky se jmény tvůrců a stuhami tří barev, které vyjadřovaly kvalitu odvedené práce podle hodnocení jury (modrá: 90–100 bodů, červená: 80–89 bodů, žlutá: 70–79 bodů). Preparáty bez stuhy neodpovídaly požadované kvalitě.

Premiéra mistrovství Evropy preparátorů na veletrhu Die Hohe Jagd & Fischerei se jednoznačně vydařila. Podle pořadatelů akce patřila k vrcholům doprovodného programu. Kdo halu 5 navštívil, nemohl nesouhlasit. V uličkách mezi stoly s preparáty bylo neustále plno a vůbec bych si netroufl odhadnout, kolik fotografií vystavených exponátů bylo pořízeno nejen fotoaparáty, ale především mobilními telefony. Jsem přesvědčen, že vrcholná preparátorská akce se v Salcburku nekonala naposledy.

Foto archiv redakce

Fotogalerie

Poslední změna: 13.04.2018 15:06

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.