Přihlásit

Jedná se o krajní nouzi, klec lze použít

Aktualizováno 26. 10. Zlínský kraj chce medvěda polapit do odchytové klece. ČTK to dnes řekla mluvčí kraje Adéla Kousalová. Spolupracovat bude s ochránci přírody, kteří dnes opět otevřou klec, kterou minulý týden instalovali spolu se starosty čtyř obcí na Vsetínsku. Padá tak varianta odstřelu, o kterém mluvil na začátku týdne hejtman Jiří Čunek, a také nebude nutné čekat na povolení k odchytu.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Ještě ve čtvrtek informoval vedoucí krajského odboru životního prostředí Alan Urc o nutnosti počkat na výjimku k odchytu medvěda. Klec určená k odchytu musela být proto uzavřena. V pátek 26. 10. jednali kvůli medvědovi zástupci ministerstva životního prostředí, hnutí Duha a Českého svazu ochránců přírody. Podle Adély Kousalové, mluvčí zlínského kraje, se zabývají i možností uspat medvěda narkotizační střelou. Vznikne tým, který bude jednat s odborníky na danou problematiku.

Na jednání se ukázalo, že odchytovou klec lze použít a nebude nutné čekat na povolení k odchytu, protože jde o krajní nouzi. "Posvětili to také zástupci ministerstva," uvedla Kousalová. .

Michal Bojda z hnutí Duha ČTK řekl, že ještě v pátek se otevře odchytová klec umístěná minulý týden v blízkosti obcí Oznice, Bystřička, Jarcová a Jablůnka na Vsetínsku, v jejichž okolí se medvěd dříve pohyboval. "Budeme v terénu hledat znaky medvěda a případně klec přesuneme na vhodnější místo," uvedl Bojda.

Ochránci přírody upřednostňují odchycení medvěda a jeho umístění do zoologické zahrady. Zvíře by dočasně mohlo být umístěno do záchranné stanice pro handicapované živočichy v Temelíně. Zájem o medvěda projevila také jedna belgická zoo. Vypuštění zvířete do volné přírody reálné není.
Podle ČTK, 25. a 26. 10. 2018, redakce
Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Poslední změna: 26.10.2018 17:01

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.