Přihlásit

Fotopast v Ralsku zachytila 4 vlčata: smečka se tu reprodukuje již šestým rokem

Záběry z fotopastí v Ralsku zachytily čtyři vlčata a tím potvrdily reprodukci vlčí smečky v oblasti CHKO Kokořínsko – Máchův. Smečka se zde reprodukuje již šestým rokem. Potřetí byl potvrzen vrh vlčat na Šluknovsku a poprvé za dobu současného monitoringu i v Krušných horách.

Vlče zachycené fotopastí v Ralsku, zdroj selmy.cz Vlče zachycené fotopastí v Ralsku, zdroj selmy.cz

Už během jara se na jednom ze záběrů z fotopastí v Ralské pahorkatině zachytila značkující dominantní vlčice s nateklými struky. První snímek potvrzující reprodukci pochází ze stejného místa z poloviny července. Další záběry z fotopastí v průběhu léta odhalily celkem čtyři vlčata.
„První rozmnožování vlka obecného se podařilo v oblasti Ralska doložit v roce 2014, šlo tehdy o první reprodukci výhradně na českém území. Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka této smečky přišla z Německa, z asi 70 km vzdálené oblasti Dauban mezi Budyšínem a Zhořelcem. Od té doby jsou přírůstky zaznamenávány každoročně,“ objasňuje Petr Lumpe z AOPK ČR, RP Správa Kokořínsko – Máchův kraj.
Vlčí potomci jsou letos zdokumentovaní také na Šluknovsku. Nejnovější snímky vlčete z fotopasti Hnutí DUHA potvrzují rozmnožení v přeshraniční vlčí smečce již třetí rok v řadě. Vlčat se v této lokalitě ovšem narodilo více, jak dokládá nezdokumentované přímé pozorování.
„Během jedné z pochůzek se mi podařilo pozorovat dvojici vlčat, která se nejspíše během dne vydala na průzkum vzdálenějšího okolí nory, zatímco rodiče odpočívali nablízku. Jakmile mne jedno z mláďat zpozorovalo, několik okamžiků jsme na sebe hleděli a poté obě vlčata odběhla zpátky směrem, ze kterého přišla. Později jsem do těchto míst umístil fotopast a po několika dnech tak získal fotografický důkaz,“ popsal setkání s dalšími vlčaty koordinátor Vlčích hlídek Hnutí DUHA na Děčínsku Radek Kříček.
Poprvé od doby, kdy se vlci vrátili do České republiky, se podařila potvrdit reprodukce i u krušnohorské smečky. S jistotou se dá zatím říci, že se smečka rozrostla minimálně o tři vlčata. Je pravděpodobné, že se po Krušných horách pohybují další jedinci i mimo tuto smečku.
Podle tiskové zprávy AOPK ČR, selmy.cz, 30. 8. 2019, redakce

Poslední změna: 04.09.2019 11:46

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.