Přihlásit

Dva případy napadení medvědy na Slovensku

Mrtvou 31letou ženu z Běloruska našli v pátek 15. března podvečer slovenští policisté na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách nedlouho poté, co obdrželi hlášení, že v oblasti pronásleduje dva lidi medvěd. Podle policie žena zřejmě zahynula při pádu z výšky. Další dva lidé utrpěli v neděli 17. března lehká zranění, když do centra Liptovského Mikuláše pronikl medvěd. Jednoho z nich zvíře napadlo v blízkosti nákupního centra, druhý člověk se zranil zřejmě při útěku před ním. O obou incidentech informoval server slovenského listu SME.

Doporučeno Dva případy napadení medvědy na Slovensku Ilustrační foto: medvěd hnědý; Jaroslav Vogeltanz

K případu z Demänovské doliny policie uvedla, že běloruský pár zde byl na horské túře. Po střetu s medvědem se muž a žena rozběhli každý jiným směrem. Medvěd údajně začal pronásledovat ženu, která muži zmizela z dohledu a dvojice neměla ani hlasový kontakt.

Police zahájila pátrání, ke kterému přivolala horskou služba. „Muž byl nalezen v pořádku, ale žena byla nalezena bez známek života,“ uvádí se v policejní zprávě. Na místo byl vyslán také zásahový tým, který se specializuje na medvědy hnědé.

Žena podle předběžného zjištění podlehla těžkému poranění hlavy, který utrpěla při pádu z výšky, napsala v tiskové zprávě policie v Žilině. Dvojice se vydala na túru z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš směrem na vrch Siná, dodala policie. Z Laziska na Sinou nevede značená turistická stezka, upozornil list SME.

V sobotu ráno se k tragédii vyjádřilo slovenské ministerstvo životního prostředí. „Okolnosti tragické události vyšetřuje policie. O dalších krocích budeme transparentně informovat. Pokud se ukáže, že šlo o přímý útok medvěda, tak to tak také označíme. Nebude se nic ututlávat,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa.

V Liptovském Mikuláši záchranáři uvedli, že na místě ošetřili a následně převezli do nemocnice 49letou ženu s poraněním ramene a 72letého muže s otevřenou ránou na hlavě.

„Nahlášeny jsou dvě lehce zraněné osoby při vědomí, z toho jedna zraněná osoba po střetu s medvědem. Na místě jsou hasiči, policie, zásahový tým, který se specializuje na medvědy hnědé, a slovenský myslivecký svaz,“ informovala slovenská zdravotnická záchranná služba.

Podle serveru SME medvěd sešel do města z lesoparku Háj-Nicovo a u nákupního centra STOP-SHOP napadl člověka. Potom proběhl hustě obydlenými částmi Liptovského Mikuláše, odkud se ho policisté v autech snažili vyhnat. Přeplaval řeku Váh a obytnou zónu opustil. Policejní hlídky ho vytlačily do lesa, napsal server SME.

Podle ČTK

Poslední změna: 19.03.2024 8:54

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.