Přihlásit

Druhé ohnisko ptačí chřipky v České republice

Státní veterinární správa (SVS) vyhlásila v pondělí 17. 2. 2020 letošní druhé ohnisko ptačí chřipky v České republice. Ohnisko nákazy je ve velkochovu drůbeže společnosti Moras Moravany v obci Slepotice na Pardubicku. Jde o vysoce patogenní subtyp H5N8, smrtelný pro ptáky, nicméně jeho přenos na člověka nebyl dosud zaznamenán.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Chovatel v neděli nahlásil zvýšený úhyn v chovu 7500 krůt, z toho během tří dnů (od pátku 14. 2. do neděle 16. 2.) uhynulo 1300 kusů. Hynoucí drůbež navíc vykazovala příznaky svědčící o tom, že by mohlo jít o ptačí chřipku. Úřední veterinární lékaři na místě neprodleně odebrali vzorky uhynulé drůbeže k laboratornímu vyšetření a přijali opatření k zamezení možného šíření nebezpečné nákazy z chovu. Vyšetření uhynulých kusů provedené ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo, že jde o vysoce patogenní subtyp ptačí chřipky H5N8.
„Celý areál firmy byl neprodleně uzavřen, u vjezdu bude instalována dezinfekční smyčka tak, abychom zabránili rozšíření choroby mimo areál. Dnes večer nebo zítra ráno začnou veterináři s utrácením veškeré drůbeže, ta potom bude bezpečně zlikvidována v asanačním podniku,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Zbývající drůbež v chovu bude utracena a přijmou se další opatření, aby se nákaza nešířila. „Podobně jako v případě prvního ohniska, které se nacházelo ve Štěpánově nad Svratkou v Kraji Vysočina, bude vytyčeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich bude omezeno přemísťování drůbeže, budou provedeny soupisy chovů a přijata další mimořádná veterinární opatření. Zároveň pokračuje šetření, jehož hlavním cílem je zjistit, jak se nákaza do chovu dostala,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Podle www.svscr.cz, 17. 2. 2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.