Přihlásit

Belgie očekává narození prvních vlčat ve volné přírodě po 150 letech

Vlčí pár, kterému se přezdívá Noëlla a August, očekává narození mláďat již příští týden. Oblast, kde se vlci pohybují, hlídá armáda a byl zde vyhlášen zákaz lovu.

Březí vlčice byla zachycena fotopastí (zdroj fotografie ANB/INBO) Březí vlčice byla zachycena fotopastí (zdroj fotografie ANB/INBO)

Noëlla a August byli pozorováni v přírodní rezervaci Bosland v provincii Limburg nedaleko hranic s Nizozemskem. Jejich vrh, ve kterém by mohlo být až osm mláďat, by byl první v zemi po více než 150 letech.

„Ne každý je z návratu vlků nadšený“
Když Eddy Ulenaers z Vlámské agentury pro přírodu a lesy viděl záběry březí vlčice z fotopasti, prohlásil, že „se mu srdce prudce rozbušilo radostí“. Okamžitě však následovalo i znepokojení: „Víme, že ne každý návrat vlků oceňuje, takže jsme přijali opatření.“
August se měl stát otcem již minulý rok. Ovšem březí vlčice Naya, která byla vybavena transpondérem, zmizela beze stopy. Lesní strážci předpokládají, že byla zastřelena, protože zabila místní ovce a v zajetí chovaného klokana.
Když se objevila Noëlla, byla rychle zajištěna její přísná ochrana: v oblasti, kde se vlci pohybují, byl zaveden zákaz lovu a území hlídají strážci s podporou vojáků.

V Belgii se setkávají vlci z různých evropských populací
Belgie je historicky známá jako křižovatka Evropy, což se nyní vztahuje také na migrující vlky. Začátkem roku dorazili do Valonska v jižní Belgii čtyři vlci: tři samci z horských oblastí Francie nebo Itálie a samice z nížinné populace z Německa.
Podle inews.co.uk, 2. 5. 2020, redakce

Poslední změna: 03.05.2020 21:09

(1 hlas)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.