Přihlásit

85. ročník Memoriálu Karla Podhajského

Ve dnech 29. září až 1. října t. r. se konal 85. ročník Memoriálu Karla Podhajského (MKP), jehož pořádáním byl pověřen Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) Olomouc. Na Olomoucku má lovecká kynologie bohatou tradici. Region byl opakovaně dějištěm jak MKP, tak Memoriálu Richarda Knolla (MRK) a každoročně se tam pořádají i různé klubové memoriály. Vrcholná mezinárodní soutěž ohařů se letos konala v honitbách mysliveckých spolků Slatinice, Litovel, Senice na Hané a Újezd.

Doporučeno 85. ročník Memoriálu Karla Podhajského Foto Adam Simandel

Sraz účastníků a rozlosování proběhly v pátek na lovecké chatě U Lumpíka v obci Slatinice. Memoriál byl v sobotu ráno slavnostně zahájen v lázeňském parku ve Slatinicích, kde se v neděli odehrálo i závěrečné vyhodnocení. V sobotu bylo pro účastníky připraveno v kulturním domě v Senici na Hané i večerní posezení s doprovodným programem.

Představení účastníků memoriálu

Úvodní ceremoniál zahájil ředitel memoriálu RNDr. Jiří Zbořil. Po něm vystoupili se zdravicemi hosté – místopředseda ČMMJ pro ekonomiku a legislativu JUDr. Petr Valenta, předseda kynologické komise ČMMJ Josef Novák, olomoucký primátor Mgr. Miroslav Žbánek a ředitelka Lázní Slatinice, a. s., Ing. Irena Vašicová. Poté vrchní rozhodčí Jan Nastoupil představil soutěžící a rozhodčí.

Z 20 soutěžících bylo 11 domácích a 9 zahraničích (pět ze Slovenska, dva z Polska a po jednom z Německa a Maďarska). Startovní pole bylo vyrovnané v poměru psů a fen. Z pohledu zastoupení plemen ho tvořilo 11 německých krátkosrstých ohařů, dva němečtí drátosrstí ohaři, dva slovenští hrubosrstí ohaři, dva maďarští ohaři krátkosrstí, dva pointři a jeden výmarský ohař krátkosrstý.

Disciplíny velkého pole posuzovali MVDr. Miroslav Kalich, MUDr. Pavel Pilař a Ivan Dugovič ze Slovenska, na malém poli byli rozhodčími Josef Tinka a Jan Toman, vodní práce měli na starost Vladimír Blaha, Petr Novotný a Ľubomír Engler (Slovensko). Práce na pobarvené stopě byly v kompetenci Ing. Martina Suchánka, Ing. Jana Ryšky, Libora Nehyby, Martina Eliáše a Václava Kosiny, vlečky v lese posuzovali Aleš Suchánek, Martin Gerža a drobné disciplíny Břetislav Jelínek a Bohumil Tašek.

OMS Olomouc pojal memoriál jako součást oslav 100. výročí založení ČMMJ. „Celé zahájení bylo velmi pěkně připravené, nechyběli Hanáci v krojích, sokolníci, trubači a velmi početná korona. Slavnostní úvod trochu zkazil déšť, ale pak se vyčasilo,“ uvedl vrchní rozhodčí Jan Nastoupil.

Výkony špičkových ohařů v kvalitních terénech

Disciplíny velkého pole probíhaly v honitbě MS Senice na Hané, společný hon i hledání se odehrály v porostu řepy. Stav divokých bažantů byl podle vrchního rozhodčího doplněn odchovanou, ale dobře létavou zvěří. „V poli si úspěšně vedli ,kraťasʻ Car z Jirgalova dvora, fena německého drátosrstého ohaře Veda z Plzínů a ,kraťaskaʻ XX-Heidemarie KS vom Theelshof. Nejlepší práci ale odvedla rovněž fena německého krátkosrstého ohaře Gera z Jasánků vedená Lubošem Křížem,“ zhodnotil výkony Jan Nastoupil.

Na malé pole a práci na vodě se muselo do honitby MS Újezd. „Rákosí na Haukovickém rybníku představovalo poměrně těžký terén, takže padaly známky od jedničky až po čtyřku,“ komentoval výsledky vrchní rozhodčí. Nejlepší prací ve vodě se prezentovala již zmíněná Veda z Plzínů vedená Ing. Vojtěchem Horákem.

Dějištěm lesních disciplín byla honitba MS Litovel. „Práce na pobarvené stopě probíhala v rovinatém lese s daňčí zvěří, což některým psům dělalo problém. Zklamali oba oznamovači i hlásič,“ uvedl Jan Nastoupil. Nejlepší práci v lese předvedla XX-Heidemarie KS vom Theelshof, kterou vedl německý účastník Marcel Krenz.

Výsledné hodnocení

Celkovým vítězem 85. ročníku MKP se stal Car z Jirgalova dvora vedený Jiřím Jirouškem (480 bodů, I. cena, CACIT, CACT). Na druhé pozici se umístila Veda z Plzínů (476 bodů, I. cena, res. CACIT a CACT), třetí místo obsadila XX-Heidemarie KS vom Theelshof (473 b., I. cena, res. CACT). Jan Nastoupil nicméně pochválil i další účastníky: „Po celý memoriál si dobře vedla fena německého krátkosrstého ohaře Selene Moon Eyes s polskou vůdkyní Urszulou Lichniakovou. Hodnocení z ochoty k práci v hluboké vodě ji bohužel posunulo do II. ceny. Svou velmi dobrou připravenost potvrdili i favorité z letošního MRK.“ Celkem pět jedinců uspělo na 85. ročníku MKP v I. ceně, tři ve II. ceně a pět ve III. ceně.

Letošní memoriál byl podle vrchního rozhodčího výborně připraven a byl o něj velký zájem. „U vody, v lese, i v poli stály desítky aut, všude se pohybovala spousta příznivců lovecké kynologie. Zajištěna byla dobrá organizace a bohaté občerstvení. Také počasí nám přálo – s výjimkou zahájení bylo oba dny velmi příjemně, což vyhovovalo i psům. Z mého pohledu byl letošní ročník memoriálu úspěšný a nezbývá než poděkovat všem, kteří se zasloužili o jeho důstojný průběh,“ shrnul Jan Nastoupil.

Rozhovor s vůdcem vítězného psa Jiřím Jirouškem jste mohli najít ve Světě myslivosti č. 11/2023

František Viktorin
Foto Adam Simandel

Poslední změna: 30.11.2023 19:59

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.