Přihlásit

Zveřejněn návrh opatření obecné povahy za účelem přípravy pohotovostního plánu

AOPK ČR dne 25. 9. 2023 zveřejnila na úřední desce veřejnou vyhlášku s návrhem opatření obecné povahy (dále jen OOP), které povoluje výjimku dle § 56 zákona č. 114/1992 Sb. ze základních ochranných podmínek zvláště chráněného druhu, vlka obecného, za účelem realizace Pohotovostního plánu pro řešení situací při výskytu problematických jedinců vlka obecného (ke stažení ve věstníku MPŽ, srpne 2023). Jeho prvořadým cílem je zajištění bezpečnosti lidí. Jedná se o způsob řešení konkrétních jedinců vlka, kteří vykazují atypické chování, odchýlené od přirozených vzorců chování volně žijících vlků ve vztahu k lidem nebo při překonávání kvalitně provedených zabezpečení hospodářských zvířat.

Doporučeno Foto pixabay.com/Alexas_Fotos Ilustrační foto. Foto pixabay.com/Alexas_Fotos

Pohotovostní plán a jeho naplnění by měly zajistit podmínky pro operativní řešení krizových situací při výskytu problematického jedince vlka a vychází z realizace Programu péče o vlka obecného (kap. 2.3). Problematické chování konkrétního vlka může mít různý charakter, intenzitu i příčiny. Proto je nezbytné vyhodnotit jeho chování, zintenzivnit monitoring a přijmout opatření odpovídající riziku. V pohotovostních štábech vytvořených na základě Pohotovostního plánu budou zastoupeni všichni, kterých se to týká – AOPK ČR, orgány ochrany přírody i myslivosti na úrovni krajských úřadů, Českomoravská myslivecká jednota, Policie ČR a podle konkrétního místa, kde by byl výskyt problematického jedince řešen, budou přizváni zástupci dotčených obcí, mysliveckých sdružení i odborníci na danou problematiku. Pohotovostní štáb podle charakteru nastalé situace operativně rozhodne o vhodných opatřeních, od odstranění nevhodných podnětů a zamezení vznikajícího problematického chování prostřednictvím prevence přes odstrašení až po případné odstranění problematického jedince z volně žijící populace.

Aby bylo možné jednat operativně, je třeba mít potřebná povolení vydaná předem (výjimka dle § 56 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny – viz návrh OOP, zveřejněný na úřední desce AOPK ČR, a také, protože vlk je zároveň zvěř, i navazující rozhodnutí dle § 39 zákona č. 449/2001 Sb. o myslivosti). Nejde o paušální povolení lovu vlka – jedná se o povolení provádění opatření, které je nezbytné realizovat pro odvrácení nebezpečných situací u vlka s problematickým chováním. Jeho odstřel bude vždy až poslední možností. O aplikaci konkrétních opatření bude rozhodovat pohotovostní štáb, viz výše.

TK AOPK ČR

Poslední změna: 29.09.2023 11:47

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.