Přihlásit

Zvěř podle ÚHÚL poškodí v lesích průměrně 15 procent nově vysazených stromů

Zvěř v českých lesích zničila v průměru 15 procent nově vysazených stromů. Týká se to zejména melioračních a zpevňujících dřevin, které jsou pro zvěř okusově atraktivní. Vede to ke snižování biodiverzity a odolnosti lesů. Dopady to má i na ekonomiku lesního hospodářství. Vyplývá to ze zprávy Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL), který sledoval 1652 kontrolních a srovnávacích ploch v rámci celé ČR v letech 2013 až 2022. 

Doporučeno Ilustrační foto. Ilustrační foto.

Výzkumníci provedli šetření na celkem 236 375 stromcích v obnově lesa. Porovnávali přitom jejich poškození v neoplocených částech lesa oproti oploceným. Poukázali na to, že stromky uvnitř oplocení, kam zvěř nemá přístup, převyšují ty ostatní v průměru o 25 centimetrů (28 %). Podle zjištění překročilo kritickou hranici ztráty přírůstu na kontrolních plochách 57 procent druhů dřevin. „Nejenže je tímto působená ekonomická ztráta, ale v důsledku vnitrodruhové konkurence jsou pak ostatními stromky potlačovány okusem umenšené atraktivní druhy dřevin,“ uvedl ústav ve zprávě.

Podle ústavu by měly odlov i stavy zvěře být takové, aby nedocházelo ke kritickým ztrátám přírůstů stromů a významnému snižování jejich hustoty. Ústav poukázal také na to, že nepřiměřené škody působené zvěří na lese po celém Česku jsou příčinou vysokých ekonomických ztrát a zvyšují i náklady na ochranná opatření.

Závěrečná zpráva z vyhodnocení kontrolních a srovnávacích ploch v ČR v letech 2013–2022

Kamil Turek z ÚHÚL v září na diskusi o stavu lesů uvedl, že podle různých studií přemnožená zvěř způsobí v Česku ročně škody až za deset miliard korun. Jde mimo jiné o škody na zemědělských plodinách i například v dopravě. Podle dat České kanceláře pojistitelů od roku 2010 také téměř čtyřnásobně vzrostl počet nehod se zvěří. Srážek je podle policejních statistik asi 15 000 ročně.

Snížení stavů zvěře je jedním z cílů novely mysliveckého zákona. Minulý týden její poslední podobu představil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nově by se měly plány lovu určovat podle míry poškození lesů, což by měl sledovat právě ÚHÚL. Na vládu a do Sněmovny by se měl zákon dostat příští rok a částečně by podle Výborného měl začít platit od roku 2025.

Čtěte také: Novelizace zákona o myslivosti má za úkol minimalizaci škod zvěří a modernizaci myslivosti

Podle ČTK, red.

Poslední změna: 14.11.2023 10:57

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.