Přihlásit

Zemědělský výbor žádá MŽP, aby podpořilo návrh Bruselu na menší ochranu vlků

Ministerstvo životního prostředí by mělo pro českou vládu vypracovat kladný postoj k návrhu Evropské komise na snížení ochrany vlků. Jednomyslně se na tom 13. února usnesl zemědělský výbor Poslanecké sněmovny. Evropská komise přišla s návrhem omezit ochranu vlků, a tím usnadnit jejich odlov, loni v prosinci. 

Doporučeno Zemědělský výbor žádá MŽP, aby podpořilo návrh Bruselu na menší ochranu vlků Foto Jaroslav Vogeltanz

Vlčí populace se v zemích EU rozšiřují, a jak 13. února před poslanci řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU–ČSL), jde o problém od Finska po Chorvatsko. Útoky vlků na hospodářská zvířata se vyskytují i Česku a zásah proti nim je podle ministra značně obtížný.

Vrchní ředitel sekce ochrany přírody a krajiny ministerstva životního prostředí Michal Servus uvedl, že úřad vládě doporučuje zaujmout neutrální stanovisko. Důvodem podle něj je, že Česko si v době přistoupení k Bernské úmluvě vyjednalo výhradu k zařazení vlka mezi přísně chráněné živočichy.

Návrh komise musí schválit kvalifikovaná většina unijních zemí, aby jej EU mohla předložit mezinárodnímu výboru, který rozhoduje o ochraně přírody stanovené takzvanou Bernskou úmluvou. Tento dokument Rady Evropy, která není součástí Evropské unie, je závazný pro více než pět desítek států. Jednou z jeho smluvních stran je EU.

Čtěte také: Brusel navrhl oslabit ochranu vlků, ochránci přírody jsou proti

Současná pravidla, která zaručují vlkům status přísně chráněného zvířete, vychází podle komise z dat z konce 70. let minulého století, kdy byl vlk v Evropě zřídka vídaným druhem. V současnosti v některých zemích EU převyšuje velikost vlčí populace 1000 jedinců. Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15 000 vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu. Komise proto navrhuje, aby šelmy přešly do kategorie chráněných zvířat, což usnadní povolování jejich lovu.

Návrh na snížení ochrany vlka by mělo Česko podpořit, uvedl před poslanci ministr Výborný. S tímto tématem přišlo dříve na unijní úrovni Finsko a i tehdy ho Výborný podpořil. Zásahy proti vlkům by po snížení ochrany měly být možné za výrazně snazších podmínek než nyní, popsal. V současnosti podle něj musí kromě jiného na místo útoku na zvířata třikrát přijet komise, a jak v nadsázce uvedl, musí na ni vlk počkat.

„V řadě států je ten problém poměrně výrazný,“ podotkl ministr. V tuzemsku jde hlavně o útoky na hospodářská zvířata, například na Broumovsku neb Jablunkovsku. Na Broumovsku jsou podle Výborného stavy mufloní zvěř na nule i díky přemnoženým vlkům, kteří nemají přirozeného nepřítele. Tamní zemědělci protestovali v roce 2022 a požadovali hlavně regulaci počtu vlků. Farmáři z Broumovska se v minulosti regulace vlků domáhali u soudů, ale neuspěli.

Bruselský návrh kritizují ochránci přírody. Data o vlčích populacích podle nich možnost jejich vybíjení neospravedlňují. Také skupina ministrů životního prostředí z 12 států EU vedená Slovenskem loni v únoru vyzvala Brusel, aby úroveň ochrany zachoval. Podobně to vidí i environmentální organizace.

ČTK

 

Poslední změna: 27.02.2024 13:52

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.