Přihlásit

Výskyt motolice velké u jelení zvěře v NP Šumava

Parazit motolice velká se vyskytoval u 18 procent ulovených jelení zvěře v šumavském národním parku. Vyplývá to z výsledků přeshraničního projektu, na němž se spolu s Národním parkem Šumava podílel i Národní park Bavorský les.

Doporučeno Výskyt motolice velké u jelení zvěře v NP Šumava Foto www.pixabay.com

„Vyšetření více než 650 kusů jelení zvěře ulovené v projektové oblasti ukázalo, že míra nakažení v Národním parku Šumava je v současné době necelých 18 procent, tedy téměř každý pátý kus je nakažen. V bavorské části projektové oblasti je prevalence o něco nižší a dosahuje necelých 14,5 procenta," uvedl koordinátor projektu Tomáš Peterka. Z více než 150 vzorků srnčí zvěře byla motolice velká zjištěna pouze u jednoho.

Na české straně Šumavy bylo podezření na výskyt parazita již od 80. let minulého století. Pitvou se potvrdilo až v roce 2005. V sousedním NP Bavorský les byla motolice velká poprvé zjištěna v uloveném kusu jelena evropského teprve na podzim 2019.

Podle ČTK, 28. 8. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.