Přihlásit

Vlk vypuštěný do volné přírody v Krušných horách se zřejmě usadil v Sasku

Vlk, kterého vypustili zoologové do volné přírody letos v lednu v Krušných horách, se zřejmě usadil v Sasku. Fotograf ho zachytil nedaleko německé Pirny v oblasti mezi Ústím nad Labem a Drážďany, což je vzdušnou čarou asi 90 kilometrů od místa vypuštění.

Vlk vypuštěný do volné přírody v Krušných horách se zřejmě usadil v Sasku Foto Gerd Eiselt/MENDELU

Vlk byl v péči zoologů poté, co utrpěl vážná zranění při srážce s vozidlem. Teď to vypadá, že se pohybuje v okrese Saské Švýcarsko. Fotograf Gerd Eiselt, od kterého Mendelova univerzita v Brně získala souhlas s publikací snímků, jej zachytil v okolí města Bad Gottleuba-Berggießhübel. Je to druhý potvrzený záznam tohoto jedince ze stejné oblasti během června.

Odborníci z fotografií usuzují, že vlk (pojmenovaný Bubla podle záchranné stanice, kde byl léčen – pozn. red.) je v dobré kondici. „Je zřejmé, že mladý samec jednoznačně opustil mateřskou smečku a je ve stádiu rozptylu. Podobně jako jiní jedinci ve stejném věku se může přemisťovat na značné vzdálenosti,“ uvedl zoolog Martin Duľa, který se dlouhodobě věnuje potravní a populační ekologii velkých šelem v podmínkách střední Evropy. „Jestli se mladý samec z Krušných hor usadil u Drážďan trvale, ukáže další období. Osud jedince budeme i nadále sledovat,“ dodal Duľa.

Zdokumentování pohybu je důležité pro vyhodnocení historicky prvního vypouštění zachráněného vlka v Česku. Vzhledem k velké mobilitě vlků musí odborníci spolupracovat s německými organizacemi zabývajícími se monitoringem a výzkumem vlků. „Navzdory spekulacím o tom, že ve volné přírodě vlk živoří, se znovu potvrdilo, že jeho vypuštění bylo nejlepší možné řešení. A svědčí také o dobré přípravě v záchranné stanici v koordinaci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,“ řekl zoolog.

Asi měsíc po vypuštění vlka do krušnohorské přírody přestal fungovat telemetrický obojek. Vědci proto jeho pohyb nadále sledovali pomocí fotopastí. V únoru jej opakovaně zachytila fotopast v okolí Božího Daru na Karlovarsku, v březnu se objevil na fotopasti myslivců poblíž Karlových Varů. V dalších měsících měli zoologové jen sporadické zprávy o jeho výskytu.

Podle ČTK, 29. 6. 2023, red.

Foto Gerd Eiselt/MENDELU

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.