Přihlásit

Vlci byli spatřeni v Lužických horách i Českém Švýcarsku

 V Lužických horách se pohybují alespoň dva vlci. V sousedním Národním parku České Švýcarsko bylo zachyceno ulovení laně u krmelce. Důkazy přinášejí fotopasti a pozorování Vlčích hlídek.

Vlci byli spatřeni v Lužických horách i Českém Švýcarsku Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Od začátku roku sledovali dobrovolníci z Vlčích hlídek stopní dráhy a trus, které ukazovaly na dvojici vlků v Lužických horách. Stoprocentní důkaz přinesla fotopast Hnutí DUHA, která zachytila pohyb zvířat zasněženým lesem. Zatím se nepodařilo potvrdit, zda šlo o pár, který vyvedl mladé.

Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně, v tiskové zprávě Hnutí DUHA uvedl: „Fakt, že se v Lužických horách usadil minimálně pár vlků, je pro naše lesy dobrou zprávou – vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu. Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata, proti útokům vlků. Hnutí DUHA připravuje několik projektů na modelové zabezpečení ovcí a jedné chovatelce již naše organizace zajistila nákup pasteveckého psa z pracovní linie ze Slovenska.”

V Národním parku České Švýcarsko umístila automatické kamery Správa NP k monitoringu kopytníků. Na severu Čech se vlci pohybují již od roku 2012. Od roku 2016 přinášejí důkazy o jejich přítomnosti snímky z fotopastí a pozorování stop a trusu.

Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, však v tiskové zprávě uvedl, že: „jejich přímá pozorování jsou naprosto raritní záležitostí, lidem se vyhýbají,“ a dodal: „Život ve vlčích regionech samozřejmě přináší vyšší nároky na zabezpečení chovů menších hospodářských zvířat. V tomto ohledu lze čerpat množství zkušeností například od chovatelů v saské Lužici, která hostí zdrojovou vlčí populaci pro naši oblast a kde lidé s vlky žijí již od druhé poloviny 90. let.“

Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny řekla: Rozumím tomu, že pro chovatele je těžké vidět zvířata, napadená velkou šelmou, je to pohled, kterému jsme si v posledním století odvykli. Na druhou stranu – zkušenosti z Německa ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Je ale potřeba s jejich přítomností počítat a přizpůsobit jí způsob chovu hospodářských zvířat. Škody způsobené velkými šelmami operativně řešíme. Naši pracovníci je přímo na místě posuzují, aby měl majitel nárok na náhradu. S chovateli jednáme a vysvětlujeme jim, jak stáda zabezpečit. Pro ochranu stád mohou nyní získat osmdesátiprocentní dotaci z Operačního programu Životní prostředí.“

Podle Tiskové zprávy Hnutí DUHA, 4. července, redakce

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.